[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike

我想問呢種頭可以點樣整
發生咩事
幫到

髮品店都會有label 你可以買黎試用

Made in Japan 既野
如果直 服 就負離子啦

自然少少就 pai /巴西

但巴西 常用於急救用多於 真係用黎直接天生鬈去做

Product 公司 就會話可以 無論kk /gk

只有bbo2.0 先關事 如果太天生鬈 都係直接負左佢
有 不過都要靠自己吹吹

可以試下用
佢個長度 去到後面 已經會就黎到有少少掂膊

有經歷過呢種長度既 只要係自己吹頭
都知道會翹架
Paimore 剩係得漂粉好用
我係有用paimore 架⋯⋯

同埋大部分成日好多人都標榜 日本paimore .....

其實paimore 有好多都唔係 真日本⋯⋯

何妨 真係唔好用 唔係一班人吹棒就叫好

ATS 有8種電前電後既護理

如果把頭髮 係經正常程序處理(唔係爛 唔係自己搞過)

正常操作底下點都係ATS好過paimore

taiki0726
mizunotoahirou
nobuhair
nasup
takanori_imaizumi
seiichrookawakami
beaustyle_jp
asuka_wakita
gen_dai
ryuu.i
shotarange
watanabeyoshiaki

呢堆係我有留意開既ig 日本髮型師 或者你順便去睇下 關連既 有無人會用paimore

而我唔用IG 只係我懶得搞 同其他野無關系⋯⋯

至於你話我唔用靚野 你大下留意下我會用既產品或工具

Dyson GHD

4D 架仔夾 同埋 架仔treatment 鉗
頭皮兩側近排係咁生頭瘡 護髮素已經冇掂過頭皮 點解仲會咁生
同埋翹 今時今日係日本都真係幾興
果堆日本髮型師既IG

不妨你可以睇下

同埋我都真係幾鍾意架

不過我就會鍾意
中長度鬈既 直就唔係太靚啦

以下都係我搞既

淺色係首要

若頭髮過直要 靠電
想問大斜陰應該點吹同夾 吹頭嗰陣已經向反方向吹 但撥返返黎都係好塌咁
天生鬈但之後有電過都係用呢隻?定係唔關事,只要係天生鬈就係?

同埋想問下其實需唔需要間唔中轉用下其他牌子嘅洗護?
成日都覺得好多洗護產品頭幾次用都覺得唔錯,用用下用多排好似又去唔返頭幾次用嗰時個感覺咁好
男仔 鏟整齊個髮線位同埋推返靚仔個髮角係咪有咩名堂?
巴打tg咗你,是咪未得閒覆

Hello巴打 想問下啲髮囊天生向下 靠泥同電有冇可能做到呢個效果?

同埋想問吓呢兩個算唔算硬照髮型留緊長頭髮(長過上面問問題果張少少)諗緊剪唔剪好
如果頭髪細同直,應該點剪好?
我次次都叫佢剷兩邊
有無相睇下

你想做果個效果 同而家既情況

吹完會唔會有輕微做到你想要既效果 有時可能係長度唔岩

或者你可以用少少mousse 打底 係近根同髮中既位置

然後反向吹 吹完都唔夠 我建議可以屈一屈d頭髮

然後慢風(熱) 吹頭髮果個彎位 然後cool
Down (用吸風位或教凍佢 ) 重複做兩次

睇下做唔做到近似既效果 得既話 加少少spray 做holding
只要天生鬈就可以 因為好既洗護 本身都會有修護既成份或作用

所以perm 過都唔係好怕 如果唔係 根本分唔開
因為係兩種情況 無理由個根洗完呢隻 個尾用第2隻

但 天生鬈既洗頭水 大部分都會比較重身d

可能會拖到個鬈直返少少 但呢隻個情況就唔算大問題
邊種 ?
有無相

有好青好似barber 咁

亦有
普通青

有相比佢睇可能黎得直接簡單易明
類似呢隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞