[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
如果天生鬈既話

你試下cutting 著手

其實有一定既長度既 basic layer 都已經會有咁既效果

一日唔洗頭會臭咁嚴重 恐防你要轉下洗頭水

自己聞到既都幾嚴重 一日的話
咁誇 咩狀況

長度

鬈度

效果

原先髮質?

你既習慣?

可能教你少少方法又會好返

你頭髮洗完濕既狀態

洗完 濕時 用毛巾 渣下乾既樣?

最好有相
窄面口 頭唔好太大(一大就似大陸仔

唔好闊面

其實有時都剷得既

例如本身你周身紋身 搭個 擴窿

粗獷 鬚根

有style 都夾到
我通常就搽住卷

藥水唔會接觸到頭皮(第一劑 因為係偏鹼)

而且平時 我做chemical (除左treatment

基本上做咩都會用防敏感

你呢個情況係藥水 業住 先會咁

輕輕用牛奶敷下好快散 用紙巾

務敏測試我會特別做 除非你見到個客
周邊 皮膚都偏乾 或有濕疹

咁我會係剪之前 搽少少係 耳背後 同手腕脈搏位(皮薄 易敏) 擺放10-15 min

或佢自己講 有皮膚病敏感
中型啦 我就覺得

大 細 都有入面值得學既野

大中細 我都做過

我覺得入面都有唔同既野學

以前人工低 (個個都會主動用教育去留人

而家人工偏高 熱心教學既好少
所以要靠自己做主動

最緊要

係有你覺得整得靚頭既人 而佢又肯教你
(咁都有方法既 你肯蝕底dd 主動dd

同埋 間公司對教學有程序有流程

同埋 正能量多既

而唔應該睇大中細
唔應該睇得咁重 大中細住

先岩

搵間 確保到你自己會準時返到工既 然而唔怕夜收

夜收完都可以返返到正常既

因為有時車程都好重要
唔該巴打
一樣
原來牛奶可以舒緩
但對我黎講好似太遲
已經消左紅膧

係怕留芭留印
Kim Robinson 係咪食水太深?
呢個頭點set
巴打tg咗你
女仔 天生捲頭髮 但又未去到好曲 而係好鬆散 剪薄咗都望落好多頭髮 但其實一紮拎起 係正常髮量 仲要髮質不錯 本來一年做一次負離子去令佢易打理、順滑貼服 持續左5年 但近年唔想再做負離子 對上一次做負離子已經一年半前 然後3個月前漂左一次去上色 頭髮成日甩到變翻金黃色 再加埋我個頭又鬆 好似獅子。。。點搞好
應該係咩方向入手? 我係salon做完treatment 加髮型師幫我吹頭,啲頭髮係直的。我應該買靚treatment日日翻屋企做? 染翻好個頭? 電髮?
濕果陣

擦乾個頭

搽少少 wax/gel 鬈既product /軟泥

再買個風罩烘乾

就會ok返

但我一般幫人電 就預埋佢唔識吹
所以會某d位預鬈少少
咁緊係4D好用

不過貴

28 夠架啦

但26 你果張就好夾d
28 就第時長都岩用

但我果枝 我唔係好記得
你唔會係 太直呀麻

唔會 放心
百貨應百客

但佢係 以前既年代黎講 真係好犀利

張國榮 妹姐果代

英國經典剪裁文化 當年都唔係好多人曉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞