[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
我啲頭髮比較直同粗 以前有pat陰嘅 但係啲頭髮永遠都係指向下 好似呢張圖咁
但係我好羨慕人地啲陰係可以自然向外 唔會成日插眼好似咁樣

如果想去salon電係咪話要電曲?定係要電啲咩?因為我唔係好想朝朝自己夾 而且我唔識夾
唔該巴打
未電過髮,係咪有得選個捲度
師兄求救
咁要靠電

或比心機打底 吹頭 造型 泥 然後spray
如果鹽水 泥 spray
我寧願你 直接電個造型出黎搞左佢好過

用咁多styling product 恐怕個問題更大

點解要用抗炎 可唔可以講得詳細少少
依種 攣係咪一定係夾出嚟?
如果影婚紗相染咩顏色會比較好
鴨屎綠,如寶藍色

髮型師講話有頭瘡
同埋我算多頭油
保養上 就對自己好d 用靚d既洗頭水

造型上 我會建議要電
清水緊係唔work….....
自從有左treatment 鉗之後

基本上 點比較 一定都唔及用鉗做

咁有d可能又未收剪髮 然後焗機又要另收費

有d講 成件事個價錢

而且b5有兩種

新b5 要返salon 做兩次果隻 本身個cost就貴d

但其實 好多時 都係亂收

或用平價吸引完 然後加乜加乜 我至憎⋯⋯
靚左就唔敢講 因為都係熱工具同埋造型野

但以前用造型鉗既問題無曬

甩色 夾完頭髮水份 同質感都好好好好多
頭髮比較軟
髮型師都有提過話係有D難gel
有無咩gel頭既產品岩呢類髮質?
唔係髮型問題得唔得
小弟最近見成左間髮型師
講左冇客底做walkin為主
但係最大問題係社交問題
因為平時我都係唔多鍾意講野鍾意自己做自己野個類
好怕俾人感覺好串咁
我應該要用咩心態返工
巴打我鵝蛋臉但臉兩頰有小小肉 想剪短髮(中短髮都可以)加剷青
身邊個個都話會醜你覺得加何
新B5返salon做係咪一定要用熱力?純焗油收700算唔算貴?
我上次去染,lebel貴過shiseido 200
粗獷型 方短

睇面形黎剪既就

如果短髮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞