[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
感謝你
岩岩覆左 今日放假 平時返工忙⋯⋯有時攰 無睇

Sorry
唔算硬照髮型 但要gel

好普遍會處理到既頭

但最好你都有d 鬚
好多野都可以轉 視乎你可以搞d咩 有咩option
講緊3張相都處理到?宜家唔紮住個頭點gel都好過個零鐘就跌成中分咁都唔知係唔夠泥定係頭髮太軟太幼
漂頭髮點打理?女仔,成頭漂左
男仔點可以自己鏟兩邊鏟得對稱d好睇d
我差唔多兩個幾月剪一次,但係兩星期左右兩邊就飛哂出黎
個陰你 根位你可以照返我咁吹

而個陰個尾 輕輕反卷向後 就可
可以 但真係要有鬚 因爲有鬚型好多 如果你個方向係呢類

到一定長度

唔係有打底吹 +技巧 + 泥 + spray

有電過既話

正常都係hold唔住呀
洗完頭後

用返d 輕既髮尾油
或 ATS抗熱

All in one treatment

去吹頭

輕既髮尾油

小護理成份 造型產品

缺點 小笠

抗熱 係連帶保護同造型既感覺 可以試試

缺點係 好難唧出黎

All in one treatment

極少造型既感覺 但 比起油無咁笠 有保護既成份

缺點 如你情況下用會有少少毛毛 因為佢無造型既效用
漂時做得好就無咩煩惱

唔好用細梳或密齒梳梳佢

如果打kick 輕輕 用d 勁勁勁疏既 叉梳

通常係漂得唔好或就爛既先成日叫人唔好梳

梳唔係問題 同埋都幾重要 好闊既梳 解結

唔好格硬梳 (最好有搽下吹頭前用既產品)

吹頭時 風可大 但唔好最熱

同埋定期做treatment 即可

想再對頭髮好d 就簡d好既洗護 就ok
想入行 白紙 正常學洗頭幾多日可以學識之後去洗客
聽日試下 感謝
求教 女仔頭大額闊面肥 應該點整個頭
個frd五官完全無問題但係就⋯⋯
一直想染啲灰啡霧啡色
但返緊份工又唔可以咁淺同漂
有冇辦法唔漂都做到類似效果咖?
頭頂最面果層成日好多天線飛起晒 仲要好攣
之前電完直左一排 好貼服
但隔一排就炸返
可以點搞
頭髮幼加面長可以點搞 次次一有風d頭髮就吹起晒
[member]之前染啡 跟住過咗排生返啲黑髮出嚟
搞到兩截色好核突,雖然染之前都知,但冇諗過之後自己反而想要返普通黑髮,同埋唔想經常keep 住染。
我應該慢慢留慢慢剪等佢生返出嚟(長頭髮都唔知剪到幾時)
定係直接染黑佢?(好似好怪?)
又或者有冇咩顏色係甩咗都唔會太淺,唔會有明顯兩截色 布甸頭咁
簡單嚟講我一係想染多頭次解決兩截色問題,之後喺冇兩截色情況下就唔再染
一係就慢慢留慢慢剪,但真係要好耐時間
點算好
頂柒咗tim
Thanks

請問AMS 可以喺邊買到?上網搵唔到
Dyson
Babyliss

Parlux 有個新 好似叫385 夠家居夠風夠熱
Wahl
自己剷 恐怕難

你係邊邊出事多 同點出事法

都有方法既 用頭既角度就

如果你隻手夠定

剩係底既邊邊位 先掂到頭皮

一到 一半 就唔好跟曬頭皮 微微吊住 向上刮條直線
唔好R 做下運動減下壓

剪手甲(以免愈R愈大獲)轉下洗頭水(你個頭有少少笠)

放鬆心情

就咁睇就無咩事 打曬燈咁影個轉位高炒

每日代謝都會甩約33條(有粗有幼 有唔覺意既掉落)

緊係會咁架啦 放心 無事

讀書唔係人生既全部 唔洗咁大壓力 太大壓力反而有時唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞