[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
即沖就可以

只要令頭髮接觸完鹼

然後掂一掂返酸 都可以了
黑泥

咁正常操作底下

剩係做新生髮 照道理黎講 係唔會有呢種情況出現

定期修剪 + treatment 鉗去做既treatment

都係非常有幫助

如果你好強調髮質既健康

建議你專注用返日本牌子既洗護

Lebel milbon 等等

真日本既洗頭水 都會係修護到落手
主要係生向 只要佢唔會向橫差出黎 彈

基本上都係可處理

電完 令頭髮 挺身 層次感增加 解決過長難造型或holding

簡化d 好控制d 自然d
近根或髮中 你有信心唔掂得多 落到頭皮都可以既

或買d 係專用頭皮既都可以

因為最受損同接觸面最大都係髮尾位

而令佢打結或乾旱 都係集中係髮尾多

而只要你有搽過 點都會拖到少少

有酸過 已經可以
有陰 一定會好d

尖長面
不妨試下短
我自己就睇複雜程度

就830-980

(已計所有野
唔該巴打
我都唔知點解會咁成日俾髮型師質疑我係咪偷懶無用護髮油但我真係無我直情會食埋對頭髮好嘅supplement
其實都已經比早幾年改善咗好多嘅,以前成個頭都又孿又乾
仲俾髮型師話係佢見過十大難搞嘅客之一
而家起碼只係髮尾出事
其實護髮素同髮膜有咩唔同? 我試過一星期用2,3次髮膜,攪到生左好多頭瘡
兩邊頭髮打橫生 keep住剪短定係留長好
睇髮質同效果

但我主張 cutting /chemical + 吹頭+ 就咁泥 就可以
以前細個去邊度剪頭髮,d職員都好俾心機洗頭,慢慢洗又洗得舒服,成個過程好enjoy。但依家果d成日都好快洗完就算,雖然洗頭洗得舒服對個頭影響都唔大,不過真係好懷念以前洗頭好舒服的日子
依家d salon d人係會慢慢洗定都係以快為主?
關於整直把髮,想問點好?

負離子太塌,Brazilian Blowout又刺眼刺鼻未必安全,Keratin treatment同paimore好唔好?Thanks
額比較高 面長唔橫唔肥 係咪唔識個gel all back
比例好似好怪咁 唔知係咪自己睇唔慣
定留番有前陰既髮型拉番個比例
一訓醒個頭就好油 有咩方法或者洗頭水好(日日洗頭手
兩邊頭髮一直都打橫生一留長又唔好睇
想問下有冇方法可以將佢唔變成打橫生
如果冇又可以應該點剪好
依家一直都係普通左右剷青前面留長
又長得快三星期左右又長翻哂又要剪
真係好睇你吹成點同埋 個cutting

我自己既一般都係泥就可以
巴打你間野係邊到

正常電髮前係咪要剪一次個型先 下一次先真係電
只用清水洗頭得唔得?
成日朝早出街洗一次 唔想返黎用洗頭水洗多次
只係想洗左D塵 唔用洗頭水只用清水洗頭得唔得??
(女仔 面形係方形 下爬短 面比較多肉 輪廓淺)
其實岩咩髮型(長期不露額)
而家係長直髮
前瀏海係斜齊
有兩條曱甴鬚長期係側邊遮肥面
小小包面 額頭唔高 想電 但邊種先啱?個人中意大波浪 但驚唔啱
中意呢種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞