[高質文]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#5

1001 回覆
42 Like 15 Dislike
冇漂過頭 染開帶少少綠嘅啞啡色 之後成日都甩到枯黃色咁 應該用咩鎖色洗頭水?
染髮用lebel係咪好過shiseido?
hi爸打 想問有冇髮泥推介?我而家用gastby嗰隻,好似好快就塔哂咁
d頭髮好乾旱 同埋都有幾條白髮 點保養好
仲有電完髮用護髮素多會唔會直得快d
點先可以keep住d攣
前排去完電髮之後啲頭髮勁易甩,一洗髮就甩10幾20條
係唔係電傷左個頭
想知有冇得救..
要睇你想做咩感覺 或睇下我覺得有咩感覺 襯你喎
偷薄要識偷

如果厚得好緊要 而頭骨又大

我會用 斷層既層次 去收攏 好漲 好厚既感覺

係骨好凸既地方 做d 斷層既layer 會好好多

類似架仔果d 輕既感覺
染綠色推薦染邊隻無咁特出?
巴打 依隻出街邊度會有
d頭髮又長又厚, 仲係天生攣,髮型師A幫我偷薄,後來髮型師B就話 偷薄只會令頭髮更毛躁
今其實應唔應該偷薄
Layer 岩 我覺得4個月至半年
剪方面 呢類型 天生鬈散漲

我又真係好敢咁有心得 如果長髮

因為 我會係骨凸既位置做個斷層 收攏 澎漲既頭髮

你乾果度 係天生 新生髮都係咁 定 因chemical 而受損
電左易 但要簡單吹同gel
洗頭水 wella sp balance
係人都請既

不過佢自己有套內訓簡單培訓

就同salon 唔同既
佢會教你吹 如果佢明或識
唔明 圖
要視乎返有既髮量同分佈

我覺得 短係比較好 因為過長都會跌落黎同有窿
唔岩用

除非一開始就用上色洗頭水或鎖
兩個性質類近

但shiseido 就操作上易d 但快甩

Lebel 就操作上難d 但色襟

要視乎情況去做 如果本身個case 複雜(如有雜色 魚色 唔均勻)

用shiseido 去處理上色 係比較好
呢種髮型曲度可以點同髮型師講

普通樣電呢種髮型會唔會好奇怪唔襯
有冇tg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞