做緊警察 你問我答 (4)

1001 回覆
48 Like 338 Dislike
我想做個好警察
利申 讀緊書

加油 好難的

下年想考警察
有冇咩要特別注意或特別技巧架

操好體能,準備充足,比考官睇到有幾大決心想做,了解時事

手握力點練好
左右得二十幾
隻眼又唔係好得

嘩 要落好多功夫架 做下掌上壓 舉下啞鈴 做下引體上升 等身體慢慢建立力量啦 急唔黎的

大概要早幾多開始操
你一take過?

我建議起碼預3個月操 以你既狀況就再早D啦

我一take過
軍裝一個月要返幾多晚夜?係咪人人平等

員佐級係平等 一個禮拜

返夜=2300-0800?

唔一定 視乎警區 會翻8個鐘又45分鐘 夜尾更多數喺2300左右開始 有D係2330

辛唔辛苦?

視乎乜區同埋有幾多call 好多時得閒到可以連續睇幾集劇
是以

??
做幾耐先有3萬?
做幾耐先有4萬?
聽人講做一世都冇得升
點轉部門?
點先做到督察?

而家咁計 5~6年左右啦

警員無咁多

唔醒目咪升唔到

識人 打紙申請

公開投考或者內部晉升
唔記得之前有冇問過

1)可唔可以講多d學堂鬧鬼吧力?係真係有鬼定點?同埋有冇經歷

2)督察係學堂都係用英文上堂?難唔難?點解好似督察d英文都唔係話特別勁

3)入學堂前個髮型係咪一定要勁短?唔夠短會捉你去剪?

4)返工係咪有外判/街請既人幫你磨鞋熨衫?據聞好多事好易有敏感

5)第一日返工通常做咩?同事帶你行一次環頭?

部份問題有問過 再答無妨

1) 自殺/意外身亡既學警係大部分鬧鬼事件既主角 我覺得無鬼 無經歷

2) 係 教材都係英文 難度就視乎能力啦 我未試過 唔知 大部分香港人既英文都唔掂架啦

3) 係 唔會捉 自己承受後果

4) 係 視乎體質啦呢D野

5) 無話特定做乜 跟車/行beat都有可能 唔會特登行環頭 做做下野個陣 同事自然會同你解釋環頭情況
唔記得之前有冇問過

1)可唔可以講多d學堂鬧鬼吧力?係真係有鬼定點?同埋有冇經歷

2)督察係學堂都係用英文上堂?難唔難?點解好似督察d英文都唔係話特別勁

4)返工係咪有外判/街請既人幫你磨鞋熨衫?據聞好多事好易有敏感

6)同埋讀大學果陣有冇得apply督察輔警?

你意思係輔警督察?
近年係咪收多左毅進仔

個比例大約幾多呀

1/4~1/5? 無統計
做左幾耐?
香港有冇警花?
有冇gay佬做警察?
有冇同事犯過事比人拉?

一排啦 具體幾耐就唔講 怕比人起底

識既就無

幫我多謝呢位阿Sir救烏龜喎

烏龜真係好可愛啊
巴打加油
學堂有冇人有紋身

有 喺小腹
巴打加油

謝謝

唔識個位同事你可以問翻佢編號 寫信表揚佢架

是咁的 你編號幾多 我想寫信表揚你

是咁的 你編號幾多 我都想寫信表揚你

我指緊嘅係樓主編號
我想做個好警察
利申 讀緊書

加油 好難的

下年想考警察

手握力點練好
左右得二十幾
隻眼又唔係好得

嘩 要落好多功夫架 做下掌上壓 舉下啞鈴 做下引體上升 等身體慢慢建立力量啦 急唔黎的

大概要早幾多開始操
你一take過?

我一take過

可唔可以講下4x10m來回跑心得
練極都差少少先達標

其實個表揚警務人員page有冇用?
上頭係咪會睇?
唔記得之前有冇問過

你意思係輔警督察?

Yes
唔記得之前有冇問過

你意思係輔警督察?

Yes

無 所有輔警都係由警員做起

其實個表揚警務人員page有冇用?
上頭係咪會睇?

無 要寫信
我想做個好警察
利申 讀緊書

加油 好難的

下年想考警察

手握力點練好
左右得二十幾
隻眼又唔係好得

大概要早幾多開始操
你一take過?

我一take過

可唔可以講下4x10m來回跑心得
練極都差少少先達標

臨轉身個陣輕輕跳起 喺半空中轉身 落地個陣腳過線 執豆袋

是咁的 你編號幾多 我都想寫信表揚你

我指緊嘅係樓主編號

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞