做緊警察 你問我答 (4)

1001 回覆
48 Like 338 Dislike
上網copy 唔知係咪真

巴打你覺得做到邊樣

成功通過面試的投考人會進入為期一日的遴選測試(英文:pre-selection,通常於每年9月首週或者10月首週舉行),以測試投考人的體能是否有能力應付基本遴選內容:

甲部份:時間限制於40分鐘內完成全部項目(甲級等於3分、乙級等於2分、丙級等於1分,丁級等於無分),設有最低確實數值要求(詳細資料紀錄於括號內),投考人於任何一小項中項取得丙級以下成績將會自動被取消繼續參與遴選的資格。
1.4.8公里跑步(最低丙級):甲級‧18分鐘以下、乙級‧18-20分鐘、丙級‧21-24分鐘、丁級‧24分鐘以上
2.引體上升(最低乙級、最少13次):甲級‧18次以上、乙級‧13-17次、丙級‧8-12次、丁級‧7次或以下
3.掌上壓(最低丙級、最少45次):甲級‧61次以上、乙級‧甲級‧51-60次、丙級‧40-50次、丁級‧39次或以下
4.仰臥起坐(最低丙級、最少55次):甲級‧81次以上、乙級‧61-80次、丙級‧40-60次、丁級‧39次或以下
5.蹲腿府撐(最低乙級、最少40次):甲級‧50次上、乙級‧33-49次、丙級‧16-32次、丁級‧15次或以下
6.壓體上升(最少18次):
7.前臂彎舉(每邊手各舉16磅啞鈴,最低丙級、最少75次):甲級‧151次以上、乙級‧101-150次、丙級‧60-100次、丁級‧59次或以下
8.肩上推(每邊手各舉16磅啞鈴,最少60次):
9.臥推舉(最少150磅):
10.250米游泳:

乙部份:
10公里跑步測試:時間限制於47分鐘內完成

丙部份:
1公里游泳測試:時間限制於32分鐘內完成
想問巴打學校記 demerit對考督察有冇影響?

幾多個? 原因?

有份功課比人捉 plagiarism:,(
一個

嘩 有D麻煩 因為牽涉誠信問題 祝你好運
有報aus嘅巴打收到email vetting嘅話可唔可以係到update下

我都想收到消息
如果想做督察係咪求其入到一間U就得 定會睇大學係邊間

同埋係咪最好一grad22歲就去考

其實三大係有優勢既 不過其他U都可以照考

唔係 建議喺私人市場做下野先

警察係咪都有好多人讀菲律賓比立勤

據我所知唔係
你覺得飛虎隊難唔難考?
有無信心?

睇報導超難

自問做開運動都覺得超級難

飛虎隊係咪要學埋格鬥
1 打 3有無可能? 如果大家無武器情況下

喺高級遴選同訓練課程會學

睇對手實力啦好難講

巴打你覺得做到邊樣

成功通過面試的投考人會進入為期一日的遴選測試(英文:pre-selection,通常於每年9月首週或者10月首週舉行),以測試投考人的體能是否有能力應付基本遴選內容:

甲部份:時間限制於40分鐘內完成全部項目(甲級等於3分、乙級等於2分、丙級等於1分,丁級等於無分),設有最低確實數值要求(詳細資料紀錄於括號內),投考人於任何一小項中項取得丙級以下成績將會自動被取消繼續參與遴選的資格。
1.4.8公里跑步(最低丙級):甲級‧18分鐘以下、乙級‧18-20分鐘、丙級‧21-24分鐘、丁級‧24分鐘以上
2.引體上升(最低乙級、最少13次):甲級‧18次以上、乙級‧13-17次、丙級‧8-12次、丁級‧7次或以下
3.掌上壓(最低丙級、最少45次):甲級‧61次以上、乙級‧甲級‧51-60次、丙級‧40-50次、丁級‧39次或以下
4.仰臥起坐(最低丙級、最少55次):甲級‧81次以上、乙級‧61-80次、丙級‧40-60次、丁級‧39次或以下
5.蹲腿府撐(最低乙級、最少40次):甲級‧50次上、乙級‧33-49次、丙級‧16-32次、丁級‧15次或以下
7.前臂彎舉(每邊手各舉16磅啞鈴,最低丙級、最少75次):甲級‧151次以上、乙級‧101-150次、丙級‧60-100次、丁級‧59次或以下
10.250米游泳:

乙部份:

丙部份:

好多部份拆開都可以有好成績 但喺咁短時間內一口氣做咁多測試 成績應該會打折扣

兩個月前既成績:

甲:
1. 19分01秒
2. 24次
3. 79次
4. 110次
5. 34次
6. 10次
7. 未試過
8. 未試過
9. 165磅
10. 未試過

乙: 45分50秒

丙: 未試過

救命 好難

巴打你覺得做到邊樣

10.250米游泳:

乙部份:

丙部份:

好多部份拆開都可以有好成績 但喺咁短時間內一口氣做咁多測試 成績應該會打折扣

兩個月前既成績:

甲:
1. 19分01秒
2. 24次
3. 79次
4. 110次
5. 34次
6. 10次
7. 未試過
8. 未試過
9. 165磅
10. 未試過

救命 好難

巴打好fit
想問下MERT嘅體能要求同遴選項目會唔會比sdu低?

巴打你覺得做到邊樣

10.250米游泳:

乙部份:

丙部份:

兩個月前既成績:

甲:
1. 19分01秒
2. 24次
3. 79次
4. 110次
5. 34次
6. 10次
7. 未試過
8. 未試過
9. 165磅
10. 未試過

救命 好難

巴打好fit
想問下MERT嘅體能要求同遴選項目會唔會比sdu低?

項目唔同 唔可以用難度高低黎形容既
點解格黎post到話做輔警?究竟你係正職定係輔警?

樓主以前係AUX啊.....依架grad左咪做正職囉 係咪真係咁難明?
入到去係咪好黑暗
小圈子到仆街?
林既人係咪做唔到
入到去係咪好黑暗
小圈子到仆街?
林既人係咪做唔到

我大學個陣做過 畢業之後考正規
入到去係咪好黑暗
小圈子到仆街?
林既人係咪做唔到

唔算啦

正常既辦公室政治 好過好多私人公司

唔會做唔到 係無咁順利姐 做做下就會識收放自如 呢份工都改變咗好多人性格
警察巴打 出左28號FIB 有冇咩tips 意見 比我
好緊張 好擔心
好想 pass

aux/pc/pi?

簡潔扼要咁介紹自己同埋想投考既原因 背熟警隊知識 (178, 處長首要行動目標 etc) 用唔同角度睇下時事 知道下警隊文化同基本既工作程序 對於答情景題會有幫助
有冇考慮秘密加入民族黨/熱普城 做佢地係香港公安既內應?
48先考係咪一定fail

有冇考慮秘密加入民族黨/熱普城 做佢地係香港公安既內應?

支持民族黨主張 但唔會加入政治組織
警察巴打 出左28號FIB 有冇咩tips 意見 比我
好緊張 好擔心
好想 pass

敲門,入去,講聲早晨,講自己係咩名,今日黎參加警察最後面試。之後坐底,廷直,雙手握拳放膝頭,個樣有幾精靈就做幾精靈。
問題識答都好,唔好即刻答,扮諗一諗再答。

行過火車站拎定份報紙睇。

近期放火,你預個官問你警隊係尼件事既作用係咩野,警察有咩幫到手,政府要點安排精神病人。

當吹水,講自己睇法。

收到曬
如果遇到唔識答 ,係咪同呀sir 講唔識答 定唔肯定?
之後話以自己知道既知識去答咁

利申: 考pc

直接話 “sorry sir, 我唔清楚個答案” 有時佢特登問D你唔識既問題 睇你會死撐定承認自己唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞