做緊警察 你問我答 (4)

1001 回覆
48 Like 338 Dislike
想問下你為什麼港島九龍同新界區的999回應時間有所不同 ? 一個9 一個15

只係偏遠咁簡單?

偏遠 警區面積都係因素
低學歷出去做又比屌
入到去雖然都係比人屌
現實來計人工高福利好
高學歷入到去 我諗唔洗做散仔做一世

基層可以公開投考督察
想問下你覺得警員可以增加甚麼新的裝備

-巡邏小隊:

強烈建議添置TASER電槍 改用自動閉鎖(auto-lock)既伸縮警棍 而唔係現行既phoenix ppct重力開合(gravity-lock)棍

-EU/PTU:

胡椒球槍(擺喺衝鋒車) 散彈槍添置電擊彈藥
點解想做警察?
唔怕俾人話做狗
真係貪份工高人工 福利好?

警察個名係我心目中臭晒
起碼我遇到10個有10個都係咁

希望你係好警察

係香港冇好警察呢樣野 因為現實唔容許你咁做
都係果句 上頭叫個好警察開槍打學生 開定唔開
開=狗 唔開=紀律部隊失職=唔係好警察
最緊要係 香港有幾多人真心想做好份工 真心為香港人服務先
你睇下個post有幾多撚屌問考警犬 人工福利就知啦
好多野心照啦 香港人配撚有民主咩 比土共玩到2046就岩嫁啦

呢位巴打就心水清啦 個post大撚把人問考警犬d 野 就知香港無撚得救 根本香港大部分人都係為錢為自己 質素又低 連後生既都係咁 真係唔撚配有民主

唔關香唔香港人事 根本人嘅本性就係咁 包括我

100分
情報員工作係搜集甚麼情報?

咩職位黎007?
警察招募快線係咪即係話未讀完大學已經可以考定先?可唔可以好brief咁講下乜黎?

可以

簡單D黎講 即係未畢業就申請
一哥中你覺得鄧竟成係咪背景最堅?
又飛虎隊,又多戰功

他先後於1984年及1985年策劃拘捕寶生銀行解款車械劫案及忠信錶行械劫案涉案者的攻堅行動;其中於後者的行動中,特別任務連耗時不到5分鐘,一鎗不發,成功生擒全數7名疑犯[2],並且起出3支槍械,以及尋回9成賊贓。行動後,鄧竟成和其餘行動人員均獲得頒授警務處處長嘉許狀。[3]

咁多位處長風格唔同姐 鄧竟成係軍裝部/特警隊既風格

個人覺得佢做得幾好 最好既係李明逵
輔警係咪好易入?
輔警係咪好易入?

準備充足就非常容易入
輔警係咪好易入?

準備充足就非常容易入

有咩要準備?除左體能

咩職位黎007?

有朋友今日出班,話做特別部門
咩情報員
係咪刑事情報科?
內部籌錢 你打算射幾多錢畀七警?

射幾億陰司紙

你唔係唔捐呀

咩職位黎007?

咩情報員
係咪刑事情報科?

佢係咪做U仔
警察招募快線係咪即係話未讀完大學已經可以考定先?可唔可以好brief咁講下乜黎?

可以

Final year考定點?

可以

前兩日收到招募組打黎問短期內入班有無問題 不過話呢個電話唔代表有offer 要再等啊sir簡人 係咪證明我pass左pi vetting?
有無牌駕駛案底 無坐過監 係咪輔警都唔駛諗?
有冇人18歲就去考 仲要考到
之前屋企比人捉僭建
而家已經清除左
會唔會影響品格審查?
定完全唔關事?

咩職位黎007?

咩情報員
係咪刑事情報科?

佢係咪做U仔

佢無講,
但我覺得係
有無牌駕駛案底 無坐過監 係咪輔警都唔駛諗?

yes

可以

前兩日收到招募組打黎問短期內入班有無問題 不過話呢個電話唔代表有offer 要再等啊sir簡人 係咪證明我pass左pi vetting?

多數係 如果唔係唔會問有關入班既野
有冇人18歲就去考 仲要考到

以前多 而家少
想問下你覺得警員可以增加甚麼新的裝備

-巡邏小隊:

強烈建議添置TASER電槍 改用自動閉鎖(auto-lock)既伸縮警棍 而唔係現行既phoenix ppct重力開合(gravity-lock)棍

-EU/PTU:

胡椒球槍(擺喺衝鋒車) 散彈槍添置電擊彈藥

想問問點解要加電槍 因為咩原因呢

胡椒噴劑射面先有效 電槍只要兩支刺針刺中目標就可以放電
之前屋企比人捉僭建
而家已經清除左
會唔會影響品格審查?
定完全唔關事?

唔會 除非你係屋主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞