做緊警察 你問我答 (4)

1001 回覆
48 Like 338 Dislike
女警係咪好難考?
利申 幫朋友問

警員定督察? 有充足準備既話!唔難

Pc 有冇tips?

警員相對容易既 諗個見得人既投考原因 記熟時事 警隊知識 情景題 知道自己既強弱點 就夠

此外當然要有正常既體能 視力 仲有買下書操實務事件處理測試
手握力點訓練?我淘左個手握力訓練,唔知有冇用

我當年用攀石黎練 大部分要用手部既健身動作 例如引體上升 掌上壓 啞鈴推胸/膊 都有幫助

我都未試過手握力訓練器 唔知效果如何
Madam岩岩call翻我 話suppose應該send曬 FIB email 然後check check下就話我體能fail 我當堂嚇一嚇 明明考完體能佢係即刻宣佈邊個fail 我百分之一百係無聽過我個名 點解會依架先話我體能fail...? 加上佢話我體能有項係0分 但係我記得我只係肥手握力 差4kg左右 差咁少就會0分?

咁離奇 應該唔會0分架
Madam岩岩call翻我 話suppose應該send曬 FIB email 然後check check下就話我體能fail 我當堂嚇一嚇 明明考完體能佢係即刻宣佈邊個fail 我百分之一百係無聽過我個名 點解會依架先話我體能fail...? 加上佢話我體能有項係0分 但係我記得我只係肥手握力 差4kg左右 差咁少就會0分?

咁離奇 應該唔會0分架

其實有啲氣餒 覺得好兒戲

咁離奇 應該唔會0分架

警隊既行政係一塌糊塗 他日如果你有幸加入 就會發展所有既決策同行政都做得好差 但有無機會recall做體能?
大招考pc過左體能 係啊句唔係做埋心理評估先收email 約fib

咁離奇 應該唔會0分架

你連補考email都冇咩?

咁離奇 應該唔會0分架

你連補考email都冇咩?

咁離奇 應該唔會0分架

警隊既行政係一塌糊塗 他日如果你有幸加入 就會發展所有既決策同行政都做得好差 但有無機會recall做體能?

佢話叫我等recall 不過都比佢搞到無乜心機 多我一個唔多 少我一個唔少既
大招考pc過左體能 係啊句唔係做埋心理評估先收email 約fib

yes

yes

完左心理 大約幾耐到會fib

yes

完左心理 大約幾耐到會fib

唔定 起碼2個禮拜
部分便衣係咪都會行單咇?
有近視會唔會影響?
女仔體能難唔難考?
有學位直接考督察係咪難考過散仔好多?

你過到視力測試就得
體能自己上網睇
督察係難好多 不過你語文能力超高既就贏一半

少 同步成隊一齊出沒

少 同步成隊一齊出沒

*通常成隊一齊出沒 不過分散喺不同角落
如果極度懷疑條友藏毒但係表面搜唔到
有冇方法可以光明正大咁搜埋佢其他地方例如皮帶鞋底 底褲

可以 但之後要喺警察記事簿寫低升級搜身既原因 搜身分三級 咩都唔除係第一級 除外衣係第二級 第三級就係輪流除曬上下身既衫褲

可以 但之後要喺警察記事簿寫低升級搜身既原因 搜身分三級 咩都唔除係第一級 除外衣係第二級 第三級就係輪流除曬上下身既衫褲

咁係咪要帶佢番差館先得?

咁係咪要帶佢番差館先得?

第三級就要
1. 散仔驚唔驚同啲鬼頭上司溝通唔到? 定還是冇乜可會有機會溝通?
2. 階級觀念重唔重? 白衫同藍衫會唔會分得好清?
3. 識唔識一啲伙記做事係過哂界 (eg 吸毒、收賄、濫權)
4. 巴打三大grad點解唔考督察? 見你話紀律部隊同級中PI係最易考, 點解咁講?
5. 同女友會否玩制服誘惑
多謝解答
http://mytv.tvb.com/tc/cat_news/successincareer/294018

點解入面呀SIR講既體能標準同佢網頁唔同既

警員定督察? 有充足準備既話!唔難

Pc 有冇tips?

警員相對容易既 諗個見得人既投考原因 記熟時事 警隊知識 情景題 知道自己既強弱點 就夠

此外當然要有正常既體能 視力 仲有買下書操實務事件處理測試

有無書推介
1. 點解香港到E+都未有恐怖襲擊?
2. 承上題 香港警察/政府應唔應付到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞