做緊警察 你問我答 (4)

1001 回覆
48 Like 338 Dislike
聽人講身高捉得嚴 點解久唔久見到有D新仔矮過163
你係咪公共關係科?上連登幫黑警洗底?

唔係 公共關係科鬼有咁新潮
好奇想知你地警察點睇果d撐警團體(撐警大聯盟,愛港之聲果d )
好奇想知你地警察點睇果d撐警團體(撐警大聯盟,愛港之聲果d )

覺得佢地收錢又柒
聽人講身高捉得嚴 點解久唔久見到有D新仔矮過163

咁有趣無見過矮過163既同事
其實係咪打左手指紋基本上都收硬你
你對7警罪成有咩睇法?
你對7警罪成有咩睇法?

罪有應得
其實個十五單元喺警察網頁邊個位置可以睇到🙏🏻🙏🏻

google搵 方便過上官網
其實係咪打左手指紋基本上都收硬你

唔係
我想做交通警應該點升上去?
Interview 會問d咩?
有親戚做緊會唔會易d做到?
黑警死全家
黑警死全家

同感
警察人工會唔會過高
警察巴打 出左28號FIB 有冇咩tips 意見 比我
好緊張 好擔心
好想 pass

aux/pc/pi?

簡潔扼要咁介紹自己同埋想投考既原因 背熟警隊知識 (178, 處長首要行動目標 etc) 用唔同角度睇下時事 知道下警隊文化同基本既工作程序 對於答情景題會有幫助

基本工作程序係點 可以分享下? thanks

例如 岩岩尖咀有人放火應該點做 🙏🏾
好緊張 好擔心
好想 pass

aux/pc/pi?

簡潔扼要咁介紹自己同埋想投考既原因 背熟警隊知識 (178, 處長首要行動目標 etc) 用唔同角度睇下時事 知道下警隊文化同基本既工作程序 對於答情景題會有幫助

保護自身安全>市民安全>制服並拘捕疑犯 呢D係大原則 根據原則去諗對應措施
好緊張 好擔心
好想 pass

aux/pc/pi?

保護自身安全>市民安全>制服並拘捕疑犯 呢D係大原則 根據原則去諗對應措施

其實我想問 所有case係咪第一時間都是以生命為頭先 賊可以遲d捉咁 ? 就算我係第一個到場既pc都係咁做

我覺得係咁
捉賊嗰啲到之後可以交俾其他部門去跟,到時有資源有支援follow up
但當時首要係確保現場環境受到控制同避免情況惡化
個人睇法,等樓主指正
如何解決休班警問題 令市民加強對警隊的信心?
點睇7 警事件 ?
好緊張 好擔心
好想 pass

aux/pc/pi?

其實我想問 所有case係咪第一時間都是以生命為頭先 賊可以遲d捉咁 ? 就算我係第一個到場既pc都係咁做

好緊張 好擔心
好想 pass

aux/pc/pi?

我覺得係咁
捉賊嗰啲到之後可以交俾其他部門去跟,到時有資源有支援follow up
但當時首要係確保現場環境受到控制同避免情況惡化
個人睇法,等樓主指正

呢個方向啱架喇 就算比考官叉撚住都要堅持意見 有時佢地想試你有無主見
如何解決休班警問題 令市民加強對警隊的信心?

我都想知
點睇7 警事件 ?

罪有應得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞