做緊警察 你問我答 (4)

1001 回覆
48 Like 338 Dislike
http://mytv.tvb.com/tc/cat_news/successincareer/294018

點解入面呀SIR講既體能標準同佢網頁唔同既

入職體能同學堂體能唔同

警員定督察? 有充足準備既話!唔難

Pc 有冇tips?

警員相對容易既 諗個見得人既投考原因 記熟時事 警隊知識 情景題 知道自己既強弱點 就夠

此外當然要有正常既體能 視力 仲有買下書操實務事件處理測試

有無書推介

我以前買既係凌劍剛前督察寫既書 不過改制之後 本書應該過咗時
唔好意思,可能我問得太衰

我見過有著白衫身型都較肥,太肥都可以做警察?
定入左職之後可以放鬆體格要求
1. 點解香港到E+都未有恐怖襲擊?
2. 承上題 香港警察/政府應唔應付到?

因為恐怖組織要靠香港洗黑錢 點會倒自己米咁蠢

睇下個襲擊係乜野類型 如果係巴黎/尼斯式既恐襲 特警隊有足夠既火力同訓練處理 如果係核生化襲擊就麻煩好多喇
1. 散仔驚唔驚同啲鬼頭上司溝通唔到? 定還是冇乜可會有機會溝通?
2. 階級觀念重唔重? 白衫同藍衫會唔會分得好清?
3. 識唔識一啲伙記做事係過哂界 (eg 吸毒、收賄、濫權)
4. 巴打三大grad點解唔考督察? 見你話紀律部隊同級中PI係最易考, 點解咁講?
5. 同女友會否玩制服誘惑
多謝解答

1. 我既英文能力足夠溝通 同埋好多外籍上司都講到流利廣東話
2. 員佐同管理層之間會分得比較清 例如食飯個陣唔會同檯坐
3. 濫權有 其他就無
4. 因為唔鐘意做管理/領導角色
5. 唔會 最鐘意佢唔着衫
唔好意思,可能我問得太衰

我見過有著白衫身型都較肥,太肥都可以做警察?
定入左職之後可以放鬆體格要求

問得唔衰呀肥當然可以做 過到體能測試咪得 同埋肥係個好主觀既概念 唔會用呢個做遴選標準

入職之後 除非駐守既單位有要求(例如特警) 否則只要每年身體檢查後確認健康就得 以前既前輩就要每年接受體能測試 但太多唔運動既同事因為測試而心臟病發 所以取消咗
http://mytv.tvb.com/tc/cat_news/successincareer/294018

入職體能同學堂體能唔同

唔係喎,片入面好似都係講入職
E.G. 佢話男跑800米最小要跑3分34,但係網寫3分11
非八大degree去考PI成功機會係咪會低d?

入職體能同學堂體能唔同

唔係喎,片入面好似都係講入職
E.G. 佢話男跑800米最小要跑3分34,但係網寫3分11

wtffffffff

sad but true

你個人能力得咪得囉

睇下個襲擊係乜野類型 如果係巴黎/尼斯式既恐襲 特警隊有足夠既火力同訓練處理 如果係核生化襲擊就麻煩好多喇

btw TVB個套"叛逃"入面D情節係咪9up?

btw TVB個套"叛逃"入面D情節係咪9up?

絕大部分電視劇都係9up
多唔多有degree嘅走去做PC 呢班人流失率又高唔高?
會唔會唔甘心成世都係散仔
多唔多同事係本土/港獨撚

如果自爆自己撐港獨會唔會有人篤灰
點解你開撚完個post又唔答問題
幾時會答

差人做野唔洗你教
會唔會唔甘心成世都係散仔

唔會
多唔多有degree嘅走去做PC 呢班人流失率又高唔高?

大概20~25%啦 以前高 而家低咗
多唔多同事係本土/港獨撚

如果自爆自己撐港獨會唔會有人篤灰

極少

應該即刻比人排斥再逼走
點睇中華民國?

快D爭取侵侵支持 發展核武反攻大陸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞