[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
嚟得呢度問啲人一定係叫你買MacBook

個人認為做嚟做嘢嘅機最緊要就手+有你用開嘅program
你老婆用過Mac未?
未+科技白癡+你都唔識教佢用嘅話最好用番佢本身識嘅OS

另外個人經驗係surface(或者windows)嘅touch+筆冇想像中咁好用
用慣iPad嘅話會覺得windows個touch唔夠靈敏
介面都唔係太touch friendly
一玩無妨但唔好當係買機嘅main concern

買MacBook基本上冇咩選擇
貴但真係耐用,design又正
而Win機就算同spec嘅機個價錢都可以爭好遠
如果想接近MacBook咁型咁耐用嘅話都唔會平得去邊
$9000+走唔甩
冇人第一次用唔識嘅os就會習慣嘅,當初學用window都一樣係唔慣只不過每個人自己接受咗唔習慣呢樣嘢
我已經唔敢講macbook 耐用
agger
想問下有冇副廠有出87w既充電器?
搵極都係得60w max
屌個touch bar mbp18
部野sleep完有時會冇反應,要sudo pkill touchbarserver 先搞得掂
有冇同志
2018都仲有壞touch bar壞t2壞keyboard壞ssd等等等等 仲要而家全部都係貴夾搵笨咁滯
買二手2015年或之前既macbook都無咁火滾
本來用緊MBA 2015 13”
屋企部Windows Desktop 啱啱收咗皮
所以想藉住呢個機會買部二手Mac mini 2014來取代部Desktop
求屌醒
2手 2012 Mac mini 好D
原因係因為可以換SSD?
RAM 都係
效能又差唔多
Thx巴打意見
咁我買2012 Mac mini 了
如果買,買air好定pro好?
Pro又分有tb同冇tb。

條tb係咪對低階用家冇乜用?
多條tb貴幾k。

我自己就鐘意佢個mon, 好撚清
2012 可換RAM可換SSD
2014 焊死RAM可換SSD
2018 可換RAM焊死SSD
焊死ssd真係仆街
ram 一定冇ssd易壞
ssd玩完 可以自己換的話 又可以再戰n年
想問下巴打們 你地mbp個mon會用咩黎清潔
thx
咁如果買Mac mini 嘅話
Keyboard 係咪買返Magic Keyboard 會好啲?
想買Mac mini

係咪就咁去門市都得?
定要上網禁?

有冇方法拎到其他優惠?
ordered

5-inch MacBook Pro - Space Gray
隱藏配置詳細資料
配置

2.6GHz 6-core Intel Core i7
Radeon Pro Vega 20
16GB 2400MHz DDR4 memory
512GB SSD
Force Touch Trackpad
Four Thunderbolt 3 Ports
Touch Bar and Touch ID
Keyboard用third party都ok,普通pc鍵盤都用到, 但最好用跟返mac key setting嘅keyboard

但係用macOS一定要用Magic Trackpad,唔用嘅話UX至少廢咗一半武功
剩係睇下Netflix同AV
間中打下LOL
其實係咪mbp tb 標配夠晒
新手用Mac機,有5個本身係機到既app更新唔到
係咪地區問題?
知道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞