[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
https://discussions.apple.com/thread/8564762

屌,原來而家唔上mojave 就connect 唔到新ios
點解唔去apple store 買,之後打上去card centre 分期?(不過有息)
去apple store 以外既地方買一開左個盒發現有問題都只可以去book 天才bar 維修
既然佢都係衝動,俾小小利息黎換個可以即刻換機既保障好過啦
想問下各位
你地用mbp打lol(美服)
cpu個度數around幾多?
琴晚打左場
連wifi打(用cable會唔會無chur得咁勁?)
畫質果d較左low/very low
一入game 隔左幾分鍾就著風扇
十分鐘之後就好似全著風扇?(風聲好大)
直到完game之前風聲keep住一樣大
玩果陣無lag
睇返istat玩緊果陣
CPU Peci Die個度數最高上到96度幾秒
其他入game時間都係keep住80幾至90度
會唔會燒壞機

*岩岩買 mbp 15" mid 2015 翻新機
*16GB ram
*AMD Radeon R9 M370X
*無裝bootcamp/parallel

我知道用mac黎打機好不智
但有時真係想玩返一兩舖
要恥笑就恥笑 我慣左有位人兄中意恥笑人
較哂畫質最低 熄左陰影 特效都咁熱?
巴絲用咩typeC轉插多 雜牌貨定咩 想買返個但係驚買返嚟用唔到 利申用緊mbp 2018 tb
小米
唔該巴打 聖誕快樂
幾錢左右?
係呀 較哂最低
熄哂d無謂野都係咁
上網見人話閂左turbo boost會無咁熱
真唔真?對部機有無咩唔好?
部機用途係齋上網 同lol

普通一開機46度左右又正唔正常?
Thx
搵日睇吓先 唔該
普通一開機46度左右又正唔正常?
-好正常,然後即刻開個safari就上60度架喇
macOS本身有齊kernel extensions去負責過熱緊急shutdown,用家無咩需要理呢方面
開game黎打,就算係「低要求」既LOL,佢用盡CPU+GPU個thermal headroom係好正常(MacBook機殻係CPU+GPU共用同一個散熱/TDP budget)
你如果唔想部機咁熱只可以由機外著手,開冷氣,用機底風扇,擺高部機等等
講漏:近代Mac機用既Intel U多數TJunction係100度C
又low-priced
low priced 恐怕同ipad mini4 top priced 差唔多
西女人:我買個手袋閒閒地都十萬八萬,$10000已經好low-price
女人: 以前我賣手袋人地起碼一年換幾個 你地班人一年先換一次機仲嫌貴? 唔加到同貴咪算好
Thx坦巴
因為之前追post見過其他人
話如果長時間部機太熱
有可能會燒底板/CPU果d
所以好淆底

琴晚我係istat度較風扇 左右都開90-95%
個度數就大約70中-80尾
請問咁樣較風扇速度安唔安全
會唔會手動較得大就會易壞d?
(對唔住 真係咩都唔識 )

另外已經係房開住冷氣 擺高左部機一吋左右
咁再睇下機底風扇買邊隻好先

再次多謝坦巴
其實我會建議呢位巴打咩都唔好理,暫時睇你形容根本係正常運作
特登搞散熱,改風扇curve,以至換散熱膏係俾1)知道自己做緊咩,同2)有需要響部MBP身上盡拎熱散既人
你兩樣都唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞