[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
想入坑但就好似標題咁真係好頭痛
不如佢成個Design 砍掉重練啦
不過我諗要2020年先有
2019 希望出部似樣既 imac
我部嘢暫時仲Ok,普通上網好順
執相Cut 片就要啲耐性
Macbook 執相? Real 咩
咩機? RAW 順嗎?
唔明你講乜
點解執唔到,「Real 咩」係乜鳩
有無巴打買部mbp黎剩係係屋企上網睇片?
而唔係for工作剪片執相寫程式
會唔會好on9
大把人買mbp都係咁用

不過依家MacBook唔似以前得pro同air買
而air仲要用粒粒mon逼人買pro
依家好多款式選擇
唔買pro都仲有大把款買
問題係我想要15寸 。 成萬九
好想買黎係床度加個懶人架用
純粹想要個15寸mon嘅話可以考慮收舊款

如果想用懶人架不如買iPad Pro 12.9夾近啲用
想用MacOS

想咁

唔會 因為我就係鍾意Mac OS
如果唔係要打字或者一定要run macOS,床上用途多數人都用iPad
擺近少少個頭已經抵消番個mon唔夠大個問題,唔同laptop一定要擺上枱距離固定
其實我都同意「我知我on9」嗰part
本身嗰個chur CPU既task其實無必要理佢
而iCloud同步嗰d野又唔係壞,佢係照足佢出廠同你setting既behaviour,只係慢d同可能表面上停左
你有可能心急logout晒device + 停同步搞到全個cloud亂晒
去到呢度真係唔知點幫你,不如book天才bar俾佢同你搞,一牽涉iCloud就多數需要Apple幫拖,包括restore lost data都有可能做到
如果完全未入坑想要第一部mac就建議你唔好諗
衣家係二十年內差唔多最差既買Mac timing,對上一次應該係2005 PowerBook停響G4上唔到G5,PowerMac等轉Intel嗰鑊
你應該中左關蓋不過無sleep嗰個bug
唔該巴打 研究下先
呢部mbp 2018只係買左半個月,又雪花mon又bug
好失望
我都未入坑,睇定啲先
手動sleep再關蓋避唔避到呢個bug?
一件應份要做到既事要人手做
Mbp 2018壞touch bar無反應 用左兩個幾月
咁誇張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞