[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
唉新imac幾時出呀,部desktop頂唔住啦
間中會剪吓片 同埋成日執相 photoshop + lightroom
同埋會寫吓program e.g.python / Xcode
預用5年如果咁既SPEC到底應唔應該
殼就一定唔洗諗
兩部個size同port都完全唔同
新機細部啲
舊機大部啲
拎個dimension去度就最穩陣
錢唔係問題既話就去啦
根本我地一路問
佢一路補自己嘅「research」
愈補愈多問題
就愈顯得自己一開始其實冇做research
Epc個巴打屌佢伸手黨扮研究一啲都冇錯
想問下如果本身個mon 壞左 會突然間閃下閃下有啲橫條係到

暫時部機無甩coating

假設將來甩既話 係咪都有得免費換呢 有無人試過

事關apple 整佢報價要4千換個新mon
我部機係macbook pro 2015 early 13"
又黎請教大家

Magsafe2叉電果陣
一開始果陣無事
但會叉叉下熄左盞燈
但拎出黎再插過又會再著返燈

有無巴打試過知道咩事?
如果仲有電入就由佢啦
唔會,喺豐澤買iPhone分期先至要加多5%
我都會咁,見佢叉到就由佢

Btw
我發現我部MacBook合埋一段時間再打返開
Wi-Fi 會降咗速
試過直頭放Router 隔離… 802.11ac 得400幾mbps
再熄MacBook 個Wi-Fi 重開先會正常跑返1300 mbps
我嗰部個wifi又係虧虧地 但一reboot又無事
到底係Software問題定係Hardware 問題
MagSafe燈有時唔著係由day1已經有既bug黎,有時reset SMC/ reset PRAM可以出番,但係之後有時又好快bug番
終極原因從來無定案,而好明顯Apple亦搵唔到解決方法,不過多數用家(包括我)都慣左,唔算係咩大事

WiFi如果wake起會低速可能係你嗰次session抽中個channel有同其他野撞
有無巴打mbp 長插住HUB? 會唔會食電啲
4年內唔甩既 可以用牙膏
但apple 唔係只包3年內 可免費換咩
想買個有magsafe嘅thunderbolt 3 頭 有冇推介
鍍膜同keyboard好似係四年另外計
會有啲咩其他嘢撞
其他Device 又唔會咁

Channel 無論2.4 同5 GHz 我都Lock 死
佢就算2.4 802.11n 都會離奇行唔足

就算唔係屋企Wi-Fi 都會咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞