[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
MPB15 2018 512GB
仲淨返260GB
都唔知咩事 check 個ssd read/write speed 又冇問題
唔知係唔係ownership機又關事
如果拎去genius bar係咪要放低幾日?
就咁用Preview / 開都要 2 - 3 s
用Photoshop開都要 5 - 6 s
我覺得未必關ownership事
睇描述,似係T2 chip相關,開左file vault加密file system之後粒T2有事所以開親file開app要load野都拖
唔知下部T3會點呢
可能搞到唔up 上新macos 就鎖你機
唔係咩都懶ownership 好WO
我部2017 mbp 買左都差唔多有2年,
仲未有事
而加買imac好唔好?
x2
多唔多人 MacBook 13 配Blackmagic eGPU 咁用?
想問下有無人用緊duet display ?
我剛剛買咗但用唔到,iPad 個介面長期「launching Duet Display」。

MBP 2018 + iPad Pro 2018
老老柒柒
而家mbp同等級既win機價錢都係差唔多
睇慣retina去返1080p就好似600度近視唔帶眼鏡咁
所以你得返thinkpad x1 extreme 4k, xps15 4k
上面兩部加返16gb ram, 512gb ssd同mbp15同價
係差左張1050ti 而我又唔打機
今代啲mbp build quality買唔落手 又唔想用成兩皮買win
所以除左上面個兩部有冇咩win laptop有4k 16ram 512ssd萬五六到
我部ownership 2018 mbp tb 13”, 兩日就死咗電開唔到機,去到阿婆士多,精靈換咗部全新既比我,仲話嗰排多ownership壞機拎黎要換。

依家開心使用中
win機你就開post問啦
我部2012mbp終於打左柴.....

宜家諗緊mbp 15“
2016 @i7 2.6 四核 16ram radeon450 2gb

2018 @i7 2.2 六核 16ram radeon555x 4gb

部16個同事就話求其九千五賣比我,姐係都差成倍

多兩粒同兩gb以我用途是咪都會感受差距好大?
平時主要用黎執室內設計圖同執片(非大量)

求屌醒 唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞