[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
又唔好咁講話錯晒...
機係做比人用
我自己由09至現在前後4部macbook一路有用bootcamp到現在
(另外重有3部經我手買既親戚macbook/imac bootcamp same)
我自己用法係2-3年一換, trade出去平均收番6成買機價
根本抵用過其他機
BATTLEFIELD V MINIMUM SYSTEM REQUIREMENTS
Processor (AMD): AMD FX-8350
Processor (Intel): Core i5 6600K (4c4t)
Memory: 8GB RAM
Graphics card (NVIDIA): NVIDIA GeForce® GTX 1050 / NVIDIA GeForce® GTX 660 2GB
Graphics card (AMD): AMD Radeon™ RX 560 / HD 7850 2GB
DirectX: 11.0 Compatible video card or equivalent
Online Connection Requirements: 512 KBPS or faster Internet connection
Hard-drive space: 50GB

笑咗
廁配MINI先啱啱meet到requirement
Egpu有冇咩推介?
[mac mini 2018係 i7 128ssd, HKD 8599教育價]
you are not alone 我都凖備咁買
我自已唔打機, 最多都係PS,autocad,sketchup lee d
見好多砌機post好多人以打機為優先但唔係人人有咁需要
要既係文書機又比張幾千銀display
慳返個幾千過幾年換機好過
mac機用兩三年重有人接手
保養維修呢d都考慮埋
但你買之前有冇做過research究竟可唔可行
照字面睇你似係未知得唔得就買
如果外國咁多專家都冇人講過呢樣嘢
我傾向係做唔到
又唔係圍插嘅
但個用法真係有啲反其道而行
外置boot macOS就一定得嘅,但你話想成個內置拎黎裝Windows咪同砌機裝hackintosh差唔多煩
不過Windows擺外置唔可以做大update(即係1803升1809咁)又係麻煩
做左一排research, 呢樣就真係你講先知
其實係好似我同你既用方法當中技術含量相對高少少
麻煩少人做, 年青人有時間打多鋪機好過姐
next time try google first can fix you 90% problem
(部機我睇你找定T頭攞絲批同ram拆機教學好)
我唔覺有圍插你嘅情況囉,唔使咁玻璃心發悔氣嘅
(唔撚quote了)
1) 如果一定要內外SSD分別boot,咁的確係留內俾bootcamp,外macOS係鑊氣少d,因為外係難d而macOS本身支援左好耐
2) TB3 eGPU有可行不過唔係靈湯妙藥,始終係一個迂迴既行法,你個setup今日ok唔代表幾年後update左OS/software之後仲OK
3) mini 128GB SSD如果塞滿應該會好慢吓,你要預30-50%空去拎最佳performance
4) 雖然i7 6C12T個spec係幾好,不過mini機殼散熱唔可以同普通PC tower比較,玩game都有機會throttle

都係嗰句,唔係唔俾你咁玩,只係提醒吓,如果gaming做骨幹用途的話最明智都係砌gaming PC,平有平砌
本來覺得有人入嚟問mac機裝windows冇咩問題
做好哂research知道得唔得/點做就ok
不過最後咁樣發悔氣屌人唔helpful
我覺得唔得囉
係兩樣都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞