[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
你幅圖PID733就係「com.apple.photos.VideoConversionService」
https://discussions.apple.com/thread/7032541
似乎你係因為iCloud某幾個同步setting,搞到部野要不斷響background拎resource轉file
應該係
如果唔想上網碌卡可以係apple store買gift card
再上網買機果陣用
有冇人想用15” mbp同我換13” 2017 mbp tb 16gb ram 512gb ssd space grey

我可以加錢

https://t.me/KenrickJai
以我所知,實體舖係有時有幾款「BTO標配」可以walkin買,你可以問
其實響online store config會搵到,佢會寫聽日可以store pickup,衣家MBP起碼有三款可以:
二萬二13” i7 16GB 1TB
三萬零15” i9 32GB 1TB 560
三萬三15” i9 32GB 1TB VEGA
去Apple 睇iMac 27”
我話要買top tier個部
佢係咁勸我買low tier個部
佢話你用平平地入門個部就夠
我:我再諗下先 轉身走人
我都試過
到底係咩銷售技巧黎
係咁勸我買低兩級
因為盲都知最low tier嗰部廢
冇人買
可能響舖倉長期擺響路邊,阻住晒自己伙記行
笑左 要清倉
我部Mbp 13 mid 2014 除咗電池倒水都冇咩問題
希望可以捱到佢出部冇伏嘅MacBook 先換機
如果隻外置HDD插落隻router
利用router做time machine係咪都係明智
可以順道比其他家人一齊用同一隻HDD backup
通常router個USB port都好慢同好多問題
粒U同個OS響handle I/O都傾向廢廢地
你呢個用法最好搵隻正式NAS,或者起個file server
NAS 都唔快啦,對apple support 又唔係太stable...用左一排都係用反ext hdd 算尻數
可能我廢唔識set la
睇大家經驗 都係直插ex HDD算
1~2TB考慮緊
水牛ministation FCP1.0U3定
Wd element 好
明白既 呢兩隻款岩心水 唔知多唔多鑊氣
HDD 求撚期啦,都係講人品
買左水牛玩下先
有個白痴問題
本身做嘢會開好多個word document
成日要switch來switch去
用windows嗰陣會全部word doc 都show曬係下面條start menu度,想轉區邊份就直接click邊份
用mac點樣會順手同快呢?
command `
有無人試過mbp用duet display連到iPad pro? 效果點?
冇想像中咁美好
可以慳番筆錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞