[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
咁我都係揀返2015算
8GB ram
256GB SSD夠唔夠再戰幾年
唔好諗呢d喇
你劈頭都係因為壞機先要機換機,又要限米煮限飯,買二手2015係sweetspot
12"rMB原本係狗屌
不過呢三年Apple出咁撚多垃圾之後rMB反而相對地鑊氣只係個KB,仲要少事過MBP好多
想要盡輕薄,佢仲係一個似樣選擇,又無T2去炒,又無touchbar要忍,又無風扇去嘈
如果嗰一個port可以升級去TB3就好易入口,衣家得type-C就係一個樽頸,我想插去個TB3 dock用都唔得
嘩好彩你提一提 我睇左個表
但唔知原來apple.com 咁狗會放埋一齊 唔睇第7 第8 代呢個字都唔知係17年款
我一路以為18年係出左有tb 同冇tb 款
其實KB唔改都無咩問題,佢鑊氣完全唔係MBP個水平,而且以佢機殼厚度咁薄,個KB唔理想係可以justify
至於chipset就一定會跟Intel上AmberLake,而TB3會打包chip內支援
問題係controller,衣家rMB個設計係底板響中間一小塊(得iPhone咁大),而port位係響機邊距離好遠
衣家只係放type-C port係可以就咁用條長cable,第時如果要轉TB3就要預位放controller,走線同電都唔易搞
所以rumors都提過2018MBA係同新機殼rMB一齊出的,只係Intel有delay所以MBA行先(仲用14nm)
我去到邊個Apple post都係講呢句
賣平幾舊大家高興
亦都會對啲缺點比較包容
Youtube又唔知改左d咩... 衣家響Safari full screen時右面條scroll bar唔識走
未必因為價錢,而係個產品定位;
12"rMB係劈頭擺明玩輕薄的,咁既然用家買佢就係想薄,佢響唔同環節閹左閹右去應付薄身要求係適當做法,姐係個取捨同用家要求一致
MBP尤其係15"基本上大部分人都想效能行先,輕薄其次,想要輕薄點解唔去買rMB?
蘋狗衣家產品線問題唔係數目太多,而係定位唔清楚,好多重疊同錯spec
比夠m7你都冇用啦
佢設計就唔係比intensive tasks用
冇風扇會過熱,降頻
我自己買左MacBook pro 2016
Keyboard壞左 整咗一次 個陣時有買care 所以唔洗錢
之後個mon無啦唔爆mon
拎去整 成為$3200
近排個mon 又入左水
又要比多3200
諗緊買唔買部新好
繼續課金入坑

MacBook pro真係好靚仔
但係真係原全唔值呢個價
但care唔係保3年咩

不過再整我覺得買過部好
整mon係唔包 就算唔係人為都會屈9你
入水呢個好明顯係人為
mon都唔會無啦啦爆啦
你話壞panel就重有得講
有無巴打試過係mac度連外置harddisk玩virtual machine?安唔安全?
爆mon
入水
跟住屌鳩apple
佩服
做過服務業都知香港特別多on9+西客
等緊新版 ios Photoshop 會搞成點先
若果同 osx version 分别不大有可能買 iPad pro 做 out job
最緊要 support 到 action

部12年MBA 13" 開始laglag地
岩岩扑搥買部翻新MBP2018 15"
咁快有翻新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞