[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
用MacBook 嘅你哋有冇戴套?Apple 原廠嗰個好似又貴又冇用,有冇咩介紹
如果出年轉arm大家仲會唔會買mac?

Btw 點解冇人討論mac os (軟件台都post)
ARM都係吹風狀態,成事先講都未遲,同埋我唔覺得2020會出到爐
連Mac Pro都已經拖左一年數都係影都未見,而如果佢繼續用server class components咁係咪姐係仲用煙條? 又有無可能去用AMD? 或者原來Apple 自家ARM已經scale到上workstation load? 太多未知數

至於macOS其實都好難有討論,有都係Mojave鑊氣 始終用Mac個賣點(suppose)就係無痛使用,最理想情況就係個OS完全自己行,無野需要你去理去問人
平時出入都會放有laptop間隔既袋,所以裸跑
我有一隻Cote et Ciel既貼身套,係預要淨拎機嗰時先用,或者部野唔可以放入laptop袋例如要放入喼同其他野磨先著
你應該去mon post問,同埋list清楚要求,用途,理想尺寸嗰d野
親朋戚友隻iPhone refurb響外國買? 香港好似從來無refurb iPhone賣
Anyway,Mac refurb相對個口啤係幾好的,我自己都買過幾次
當然如果真係驚,咁買新品當買個保險係ok,事實上大部分都係咁walkin買架啦

MBP2018的確係好多鑊,我個人唔會建議俾唔想承受風險既人
你如果想最平方法買機當然係香港免稅咁買(如果去英國嗰面markup超多)
而咁樣買港行機雖然有Apple Store全球保,不過有事起黎要拎去天才bar未必有香港咁方便
經youtube播片有個問題係你唔知個browser同個codec實際上點樣handle video顏色,如果佢唔係full range RGB咁你永遠唔會見到0,0,0黑色

我自己基本野會用Eizo個web test
https://www.eizo.be/monitor-test/
check wide gamut
https://webkit.org/blog-files/color-gamut/
再嚴謹d會自己用Photoshop開16-bit file,整gradient layers詳細試
師兄有冇個款睇吓
反而覺得MB 有機會轉
因為你睇 marzipan 先轉mac apps個樣
之後轉背後architecture 最多分兩年轉
Pro line就冇咁快轉住既始終牽涉太多野
我諗部iPhone唔係官網買 但屋企唔肯聽我講 堅持要買就買全新
所以話mbp2018有鑊氣都要頂硬上 唯有希望部嘢聽使 乖乖哋用返幾年 啲林林總總嘅問題都唔好係我身上發生

Between聽日就walk in買 如果冇乜事大家應該會就不時見到我㗎喇
點解connect左magic keyboard
網速即刻跌
可以點做
除咗Matias(試過覺得啲key勁唔好打 ),重有咩有專for Mac嘅背光鍵盤??
睇配件都睇到濕曬,唔知點揀好,跪求巴打們推薦配件,除左轉插之外(上面巴打推左隻,做緊promote
有無Mac巴打用淘寶個旺旺有問題?
官網Download
Login 唔到,係咁Load打PW 果個位

反而Windows機又Load到
MPA 個底版燒左,開唔到機,但個SSD無壞到,蘋果員工叫我出去搵人read番d 資料出黎
係咪去各大電腦商場都做到,知唔知通常幾多錢
佢話apple整會好貴,出去會便d
出去一撚樣咁貴
幾千比硬都得
128 一定Fail.cls
點會買128 ,狗也不屌
文書機8GB ram 我覺得好夠
愈大愈快
Btw 真係咪買128
At least 256
除非你成日換機
imac 2017 塊lcd同玻璃係唔係全貼合工藝? 會唔會入塵?
好似ipad 9.7同ipad pro個分別咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞