[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
純討論,128gb 裝完windows 之後仲淨幾多位裝到幾多隻game
佢嗰邊講到自己做咗幾多research先決定要咁做
如果真係有做足research嘅話
我想知點解會買128
砌win ge list 一話打機都起碼一隻128gb ssd 一隻1tb hdd 先夠既時候,得一隻128gb 夠咩
結論得一個
就係一個死要面唔話得唔聽人意見嘅死on9
佢都畀咗錢咯,梗係拒絕承認係傻仔!

咁拆殼開風扇吹部過熱嘅機算唔算維護??
其實佢喺呢度發晦氣前,嗰邊ban佢ban得仲勁囉,點解唔去lur地呢
我夠膽講,佢將呢舊錢同個心機去砌部hackintosh的話,會用少一半時間同埋部野可以勁好多
又外置boot SSD又eGPU,穩定程度同hackintosh比應該唔會好幾多
講得好 呢度真係好低質
不過好難怪人 咁做真係好反智
何況128gb ssd 放隻witcher + wibdow 都爆
個setup好多野都計唔掂條數,想盡量俾最少錢既setup最忌係再加不必要既限制
例如,如果你砌itx tower就算一開波縮數只放隻128GB OS + apps(games),都可以隨時買多幾隻黎插,包括PCI SSD
mini得一個焊位,要加就一定要TB3,每一隻都自己有controller成本可以好高,而退一步去USB3.1 type-C又唔知有無鑊氣(都係唔平)
新手想再問

Iworld的apple配件買唔買得過?想買usb adapter
iworld係唔係官方架?

thx
未聽過iWorld
但你預呢類鋪頭只係reseller
如果唔係平太多都係番Apple Store買穩陣啲
新裝完Windows應該得返80幾GB
我果部desktop隻128淨係裝Windows同office同埋堆細app得返60GB
由得佢啦
賴嘢嗰個唔係你,佢咋嘛⋯⋯
dllm 買部翻新mbp2018粒電得96%健康度
我部mbp2018用咗四五個月已經得番95%
Macbook係咪都要80以下先可以換電?
點check?
長叉定點?
啱啱先見到,唔係話咩,如果真係咁簡單就”take almost best of both worlds with one thing”,咁就唔使插egpu la
長叉
我用istat menu check
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞