[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
多位剩可以simulate SLC 快過MLC好多
冇咩位剩就只可以做返MLC
買左部nas之後

慣左啲野連去nas 就個ssd好夠洗 (512gb)
當年就係咁諗,結果買左128
好撚緊火中 wtf
咁128又真係細左啲

iphone 都出到256
128 比狗屌
好撚柒後悔wtf
超級大傻仔是我
影個包裝盒同埋個female end黎睇下
想幫部iMac配返個USB-C hub, 連埋PD叉電嘅話
巴打們有冇推介?
感謝
有無人試過 用用下成個mon 花晒 勁多橫條由上掃下 重機都係咁 駁外置mon 就正常 但過一排再開機 又正常番一段時間
似係死GPU/底板
應該一定要整
通常會高火PD輸出都係要專用牛,一般有其他data方面functions既hub / dock都唔夠力,因為要分W俾其他port/用途
你如果唔係一定要同時間插iMac過data+叉電,建議你將data hub同叉電牛分開兩件野置
用openvanilla打速成,次次打完一句都會出好多空格起後面,有無得解決
就算256對好多人都係唔夠啦,128直程只限iPad用途嗰種Mac用家,淨上網睇片文書幾乎唔keep data唔keep歌/相/片
NAS係永久得一間屋可以用 (除非你識搞私雲/ssh嗰d),對於本身會成日拎部機周圍去既人唔係解決方法黎
我自己係整埋個NAS做私雲咁

不過都要512先夠用
仲要計埋出入兩地bandwidth,如果要經電話網又要計訊號覆蓋... 總之就完全唔係內置DAS個水平黎

當然NAS有NAS既用途,我意思係既然DAS cover到,而只係$問題咁成個考慮已經唔係技術層面
想問下有冇巴打知道Mac mini 2018如果用bootcamp裝windows係咪fan control唔到,見d人話因為粒T2 Chip所以控制唔到
Mac Fan Control個Windows版應該可以響嗰面control隻fan
你access唔到既係T2內建既default logic / fan curve
(好似係)
where we can get a 21.5' iMac upgrade HDD to 2 TB or above?
用緊128ssd + 1tb hdd
read 2500mb/s write 700-800mb/s
速度勉勉強強 大型資料擺hdd

千祈唔好相信apple fusion driver
讀寫都係~200mb/s

而本身個hdd讀寫都有150mb/s
fusion完 變相廢左個ssd
家用d 拉垃vpn 慢到傻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞