[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
有無邊個一千蚊樓下嘅thunderbolt 3 eGFX casing推薦
宜家就咁睇好似個箱仲貴過張卡
淨係個TB3 controller已經值兩千
要一千內應該只可以搵二手,或者自己搵parts砌/焊
係 所以其實今年Air 某程度上係on9產品
唔知睇邊個youtube講 有咩理由Macbook薄過部Air
咁部Air仲叫Air?
近排更新咗skype 部mbpr mid-14又變噴射機
屋企部Mbpr 2013 13”正式收咗皮 (平時output多一隻moon當Desktop 用)
而平時返學就係用部MBA 13” 2015多
睇見呢兩年啲MBPR 問題多多又無咗我最需要嘅SD slot
所以真係不了
諗緊上唔上肥花收部二手2015 mbpr 13”好
當 desktop 用不如買返 desktop
有時要帶部MBPR 出街用
所以先考慮二手MBPR
買Dongle
一路仲用緊2009 mbp 自改SSD
screen 到壞埋真係頂唔順
想買新mbp
睇完first post 想問下
back to school 要出面買先可以加ram
咁而加邊到有得買BTS / 有折 ?
你係咪撈亂左:
BTS: back to school
BTO: build to order
所有焊RAM焊SSD既Mac都要BTO嗰時加,一出廠就唔可以改
基本上想改config一定要直接經Apple Online Store買,包括edu store (教育價)
既然2015 MBA健在,只係為左desktop replacement點解唔考慮新2018 mini?
部野已經算係近一年新Mac之間最少鑊氣
回鳩左先睇到你呢句;
唔明你點解又MBP又MBA,不過一定要買二手2015MBP的話唔係唔得既,衣家個價算中規中矩
邊駛聽youtuber講,係人入到去Apple網/Apple Store都會覺得亂撚晒籠:
要撻Air個朵又唔係最輕
咩都無淨叫MacBook嗰部唔係最平
有部2017 Pro可以賣平過上面兩部non-pro
就連13"內最勁既2018 Pro,翻新機個價都唔係貴好多
姐係12"-13"總共有四款,同時起碼有兩部個差價互相重疊由八千幾至萬二,而計埋平款config上去就重疊更多
基曲就黎將間公司帶番去九十年代等死嗰個狀態,產品線多到無人消化到
我有時要帶部MBP出街用Ai 同AE
至於而家我平時出街LR同PS就帶部MBA多
不過我驚MBPR 2015好快就無得升MacOS
佢地出個修維program係基於法律責任多於其他原因
1) 如果係想幫消費者,應該recall
2) 如果係想幫自己產品,應該fix好個設計,而收人部機就幫人換fixed part
3) 如果係想慳錢,係無理由繼續俾壞parts人
換言之佢地根本從來無響設計上解決過個問題,應該計過數,覺得大量生產同一件壞parts唔需要浪費人力去「re設計」一件已出舊款,又唔需要改生產線,條數計得啱去不斷換搏你無事或者放棄係蝕最少既方法
用2015或以前既spec行Adobe CC應該會越黎越吃力
2015 13"用衣家標準黎計係好廢吓因為雙核,15"都仲叫合格因為四核
不過你又要慳咁真係唔可以有太多要求
以你個用途,其他人會選擇一部過2018解決晒 (無視鑊氣前題下)
咁係咪apple store 入面個edu store 已經係最平
我睇緊2018 mbp 13" nT 256SSD 但想加到16GB ram
咁如果買Mbpr 2017 nTB 13”合唔合適?
正途一手行貨要升RAM,的確係官網edu store最平
btw,2018淨係有出TB版四核,nTB仲係2017款雙核
睇置頂個紅藍色表
2017nTB粒U唔會過2015 13"好多
衣家買MBP好尷尬,要性能就要買2018硬食鑊氣同貴
要平要可靠就2015,要硬食低性價比同二手/舊貨風險
2016-2017不建議,性能不及2018,鑊氣照有
其實8488嗰部機應該先叫做MacBook Air

而家個部MacBook Air 2018就應該叫返做MacBook
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞