[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
可能比人彈鐘
有左幾個月喇,嗰時一出我地都有講
去錯地方問
MBP?
你意思係例如買成套保護外殼姐係有頂蓋同底蓋,不過淨係裝頂蓋?
理論上係可以,但係如果個殼厚度唔細,咁樣條邊會出過無殼嗰面好多

其實保護殼影響散熱係必定有,但係如果你響用途同環境上係好有需要額外保護部機,我覺得個priority係包實部機先都無咩問題
最理想搵好薄既貼/殼,而如果用落真係有thermal問題,先用software形式舒援,咁樣就可以兩全其美
iOS版應該好大部分desktop版既workflow功能都唔會有,actions係其中一項我會expect永遠唔會加去iOS版既野
我衣家用開既PShop actions,尤其係key bind左去function keys嗰堆,應該有多過一半係Finder相關,而iOS仲係唔開放file system俾人做file management
我估iOS版最多只會俾resize呀,adjustments嗰種俾你script,仲要係destructive
(事實上iOS版咁多demo我仲未見到有smart object呢樣野?)
我無留意
學校有2017 mbp tb 13” $10800 好吸引
但聽人講kb有問題 沖唔沖好
我直程有考慮買部,不過結論都係抽頭:
T2 bug / KB風險 / 唔想要Touchbar / 買新先有VEGA(15”)
巴打 最後無買到?定睇定下一代先
KB出問題會帶來好多時間浪費
而且唔係直接經Apple買係響維修有多重障礙
不過純講性價比,呢部咁既價算唔錯,起碼比起MBA值
你唔知咩係抽頭?
係,如果2019都唔改design照有廢閪KB同會自炒既T chip,都係唔會考慮
我係專業用途,無興趣同運氣對賭部野work定唔撚work
有,T2 chip有事
奶左野的話,除左可以無端端kernel panic reboot之外,仲有好廣泛報告講audio interface出晒事,drop out同jitter等等
公布新款嗰時,我studio原本諗住入兩三部2018做media server (ROON) end points,知道左audio interface有問題之後即時blacklist
諷刺地我地有兩部Mini 2012可以做呢個位,0問題,只係CPU唔夠力出太多stream,同埋如果插HDMI出畫面做唔到4k
我部2018mbp13〞今日開mon用既時候聽到有好細聲好細聲既滋滋電流聲 哄埋去鍵盤度會聽到 上網查過好多人既2018年款都有呢個問題 係咪唔需要點理會?
Nmba>mbp
反正唔剪片都用唔盡性能
想沖第一部macbook
但睇你地講mbp 2018 tb 好似有好多問題
我最主要考慮係ssd同ram夠唔夠用
大家覺得應該等2019個部出定係呢排出?
畢竟最快都要3月先有機會有?
呢度有教點用Mac mini 2012 出4k

https://discussions.apple.com/thread/7745101
18年先更新完,個人唔覺得19年會搞pro 條lin
出到唔等於stable可用
無得直插HDMI要浪費個TB2 port,同埋30Hz keep唔到,而且interface會chok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞