[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
頭頁置頂落少少有講
主要係(疑似)壞chip,會引發部機自己無端端reboot

不過你急用都無咩好驚,2017係好機黎,你仲要上頂配
成條Mac lineup最少鑊氣就係iMac,佢最大鑊只係mon角入塵嗰個問題
好唔好打已經唔再需要討論,呢d野好主觀
衣家講緊butterfly係會壞,係一二三代都必定會壞咁濟
最撚慘chrome好撚食電 用多成一半都有
同埋safari scroll 上scroll落 zoom in out係順好撚多
近一兩個月Youtube改到full screen之後都仲可以scroll落去睇comment咁,不過同時間整壞其他地方,我成日full screen出番黎之後唔見左條search bar,或者直程出唔到黎要force quit Safari

如果要慳電真係焗用Safari...
但我比左pw點算
就係down左個pop up扮話我中毒,我又傻更更down左,啱先掉左入trash remove左
巴打有冇app推薦係徹底清除呢d軟件 多謝坦巴
如果真係有俾過password裝,咁樣徹底方法都係要砍掉重練... 因為根本無咩可能由第三方可以查清楚隻古惑野有響邊d地方裝左佢既file

木馬問題可以好長遠,如果佢裝keylogger之類可以偷晒你其他打過既password等等,所以要認真解決
重裝啦 又唔洗搞好耐
咁重裝個大概方法程序係點 係咪跟官網個「macOS復原」就得

sorry for咁多問題
求下google唔好咁痴線啦

微軟工程師指責 Google 使橫手破壞才令 Edge 慘敗

2015年,微軟在 Windows 10 系統中推出了新款瀏覽器 Edge 取代默認的 IE 瀏覽器。但由於 Edge 瀏覽器只能運行在 Windows 10 中,而 Windows 10 的推廣和更新都不盡人意,導致 Edge 瀏覽器市場表現不如競爭對手。而微軟最近宣布將放棄 EdgeHTML Web 渲染引擎,轉而採用 Google 的 Chromium 。

據外媒報導,12月6日,微軟在其官方博客宣布將採用開源項目 Chromium 的技術來開發 Microsoft Edge 瀏覽器。微軟表示,此舉旨在為用戶提供更好的 Web 兼容性,並減輕 Web 碎片化。也就是說,微軟決定將 Edge 瀏覽器剝離於 Windows 10 之外並且使用 Chromium 內核,以後 Edge 瀏覽器不但可以在 macOS 上下載使用,還能夠借助 Chrome 豐富的插件來滿足用戶需求。

微軟和 Google 一直都是死對頭。此前,微軟在瀏覽器方面一直都處於劣勢,而本次選擇 Google 的 Chromium 技術來開發 Microsoft Edge 瀏覽器也算是承認失敗。不過一位聲稱在 Edge 瀏覽器部門工作過的工程師就表示,是因為 Google 使橫手,利用自家網頁優勢而對 Edge 造成破壞,比如在YouTube 上添加了一個空的div,以阻止Edge 使用硬件加速。對於這位前工程師的說法我們無法印證。

該工程師的原話翻譯:

我最近在 EDGE 團隊工作,我們決定結束 EDGEHTML 的原因之一是因為 GOOGLE 不斷對其網站進行更改,打破了其他瀏覽器,我們無法跟上。例如,他們最近在 YOUTUBE 影片中添加了一個隱藏的空 DIV,這使得我們的硬件加速快速保留路徑(現在應該在WIN10 OCT更新中修復)。在此之前,我們相當先進的影片加速使我們在使用電池播放影片時間方面遠遠領先於 CHROME,但他們在 YOUTUBE 上對我們硬件加速進行破壞的那一刻,他們就開始宣傳 CHROME 在使用電池觀看影片上比 EDGE 更好。讓它如此悲傷的是,他們聲稱的領先地位不是由於 CHROME 的巧妙優化工作,而是由於 YOUTUBE 的失敗。總的來說,他們只是讓網絡變慢。現在雖然我不確定我是否確實故意改變了 YOUTUBE 以減緩 EDGE 的速度,但我的很多同事都非常相信 – 他們就是那些親自調查它的人。為了補充這一點,當我們質詢時,YOUTUBE 拒絕了刪除隱藏的空 DIV 的請求,並沒有進一步詳細說明。而這只是其中一個案例。
Exact7ly
所以一直都用safari
感謝坦克巴勸世 但其實依然諗緊揀邊部入坑,一月中就要用,又等唔到下個發佈(諗緊mbp2018定2017,mba2018都有考慮,但粒u
好苦惱
19年幾月再發怖新macbook
上18啦
keyboard都係咁,寧願效能上要好d
一更新完粒U
效能提升,重量不變
18 MBA 表示dllm 咩新Macbook
點知,MacBook幾時有固定發佈時間?
其實係想入坑打code,如果要run code air2018粒u就比下去,所意鎖定13”mbp,17就考慮kb問題,18就考慮kernel問題,丫仲有條tb (兩樣比我嘅感覺係可能用用下要番去搵精靈)定其實真係搵部翻新機打爆佢,又想問如果翻新打爆係咪都會有番第一頁果啲問題嘅考慮(sor1999
自己買個mac keyboard 黎打就oj la
出街先用反内罝
開左filevault係咪會拖慢部機?
各位巴打,小弟想買部notebook 比老婆上下網做下功課。
屋企完全冇電腦,得部ipad。
佢宜家做功課就問公司借左部surface pro返屋企做。所以臨近聖誕想送部比佢等佢有屬於自己嘅notebook。

不過諗左好耐都唔知買macbook好定surface pro好定普通dell Hp Samsung 果D好。

大家有冇意見可以比下我
Thanks.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞