[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
特別係2018嗰堆

定位模糊,不停加價搞到性價比大幅降低

Air直頭冇咗佢嘅賣點,變咗孤兒仔,變曬死貨要當贈品清
Mac既賣價越來越離地
品質越來越離譜
再咁貴真係買唔落手 唔想含淚轉windows
貴都算
貴得黎獲氣多多
好行唔送
準備買Xps13
其實mac 既賣價不嬲都離地過win 機
不過以前貴得黎值同穩定
而家貴得黎無賣點加鑊氣重
一日係windows os 一日都唔會轉機
in MACOS we trust
如果自己用嘅話會繼續用Mac
因為自己知個價值喺邊
但推一般人用嘅話
你好難解釋到俾人聽俾多幾千買Mac而唔買Windows嘅原因
即係咁 我身為老用戶powerpc g5年代
Apple 比windows貴 係人都知 咁果時品質同穩定性 係值得比既
宜家你望下果堆notebook搞乜鬼 價錢離得太多 品質同設計乜都做唔好

呢到真係呢 冷冷一句好行唔送 老用戶睇到咁既轉變唔心痛既
呢度有啲apple迷hardcore到我覺得係曲線趕客
冇你咁耐
09 early mini 用到而家姐我就
部09 mini 都未壞,但奈何搞埋ssd 都係應付唔到今時所需先局換mbp 2015
睇黎應該冇第三部了
咁你去轉用平靚正嘅windows啦
好行唔送係祝你轉得開心
既然講開老屎忽懷舊,不如我提吓呢件事
話說我人生第一部用自己錢買既Mac,就係G3小白iBook 2001
日用夜用,上山下海(留學),HDD都死過兩次,最後用左大概四五年先死,死因係個mon同底板中間條flex cable斷左
就係ex柒actly今次MBP死mon嗰個位
差唔多二撚十年前已經有既問題,而對上2015 retina設計完全解決左既問題
蘋狗somehow覺得響2016開始食回頭草係good idea
都講左係
唔想含淚都比人咬
Imac G3係我一部用黎page maker做排版
祝你用得開心都話咬你
所以你要及早轉windows
趁未有淚嗰陣轉就冇問題
唔係就越嚟越貴
唔係反省定唔反省
而係反省嚟冇用

係越嚟越貴 越嚟越垃圾㗎喇
呢個係事實,我好認同
但可以點?

你哋用得唔開心就轉啦
無謂迫自己用垃圾
我認知嘅「好行夾唔送」同祝福係零關係
即係「我真係恭喜你呀」啲friend
但我係真心祝福佢
呢一刻仲盲推人用mac 既都幾肯定一係打手,一係盲粉
缺點一大堆隨口都up 到(keyboard,t2,新鮮滾熱辣既mon問題)
稍為理性既人都唔可能視而不見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞