[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
想問下 有冇人用openvanilla 會改入面啲字碼表 我down咗個廣東話拼音 想改下啲字碼 但係搵唔到佢嘅cin檔
多數apple幾時先會出imac update?
部desktop打柴了
正路快極都要3月
部機2015年 如果換我估都要成3千蚊
真係要諗諗 依家駁落外置mon 都仲用到既
買了MBPR 15 2018

有冇type c hub推介

問過好多都話唔support 2018

官方hub太貴
點樣唔support法
咪話用唔到

我用Ezio個個網Test出嚟,暫時咁樣都已經現成咁,

一睇白色真係好阻眼,左右唔對稱色

對我嚟我唔係調色師,我都唔洗用Photoshop 個啲,我純粹要剪片調色,基本上我都係普通用家。

但問題係比我發現到 ,正常人都發現到,一Focus明顯見到,光度我都已經較到最光嚟Test,實際最光係唔嚴重,但通常唔會用到咁光,當我用返我平時都係光度一般就明顯睇得出。

部機買咗半個月到,其實係咪真係我覺得有問題就攞去整?

我用落真係有影響到我,好唔順眼一睇白色野真係,左右色唔同好明顯,但紅藍RGB就冇問題,綠色先現形。

我只係想多啲證明係有唔同,我廢事比人話我吹毛求疵,始終部野唔平,攞返少少消費權益姐。

我都唔會Suppose買嘅時候一定會有呢個情況出現,只要令我唔發覺,眼不見為乾淨我都接受,但衰在比我發現
13吋
你係咪因為打直影唔出個分別先要有少少角度咁影? 你咁樣射少少打埋去我係判斷唔到會唔會因為IPS glow個視角加大左色差
就咁睇呢幾幅(包括你之前播youtube greyscale片),我見到既只係左光右暗,唔係色調唔同(eg: 左紅右綠)
如果你覺得實物係好難接受/影響做野,咁當然可以嘗試搵Apple claim
不過我預計你呢個case唔會易,出面有大把MacBook個mon陰陽過你呢個
13"用內顯架喎,已經少左燒獨顯嗰個可能性
你不如試吓reset SMC先,睇吓解唔解決到
同埋下次再出線就影相/拍片
MBP2016-2018用標準thunderbolt 3 / USB-C port,只要個hub都係標準USB type-C,就一定work
有可能出現唔啱既情況係唔夾叉電出力 (15"要87W左右先全速)
個cin應該響
/Library/Input Methods
或者
Home ~/Library/Input Methods
有reset 過
佢會不斷重複 變下暗 之後橫條由上到下 跟住就正常畫面 之後再loop
依家發覺好奇怪 叉滿電暫時又好似未出現個情況
照咁睇有大可能係個mon同底板之間條線甩/鬆/斷/爛
你可以試吓插外置mon有無同一個問題,如果只有內置mon有事外置無事就姐係唔係內顯燒
2015 13"粒Intel Iris 6100係SoC,唔似粒AMD外顯焊上去咁易燒 (紅圈)
anyway你個case不如拎去華強北整
點先可以將Bluetooth 耳機連MacBook??
System preference Bluetooth 搜尋唔到
我都係library度搵個 係連成個openvanilla folder都冇咗
Del咗再裝過 都係搵唔到。。。
部early 2015 mbp 13個mon 全黑 但部機仲著到,駁MON都可以用。
之前已經試過一次,但嗰時因為coating問題佢免費幫我整,但而家又壞係俾幾千蚊apple整好定係買部翻新機好?
咁你當時個廣東話拼音係點裝? 佢行installer自己幫你裝左,所以你唔知個CIN響邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞