[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=4QDsqWkUvXQ
unbox therapy 直線屌柒MBA壞e掣
2018第一次出同第二次出vega都係輕描淡寫,差唔多無響event講
有一種評論係估有可能2019就會有redesign,不過響出次前要有次spec bump填空檔
以衣家2018既鑊氣,可以等當然等吓
即係得返2017iMac/2手2015mbp ?
粒8210y同mid 2014 mbp 13吋性能差唔多,喺而家比成皮買部咁樣性能嘅機真係唔得掂,仲要少兩個tb3,而部翻新2018mbp最平都係萬二
mini 2018有T2呀老細,含撚行列有佢份

你問我的話,我會主觀地講我自己個case
我就係呢兩年幾內入iMac 2017同MBP2015,以穩定無鑊行先,唔差效能行後考慮
呢兩部的確係macOS最後橋頭堡,其他新d既款唔係唔要得尤其係需要效能/輕薄/TB3,而你揀左就要有奶撚既準備
係有,已知問題黎,google 「MBP 2018 coil whine」
唔太煩到你的話可以不理,比起KB同T2問題呢個係好小事黎
其實肯忍問題的話,要響2016-2018 TB之間揀,呢一分鐘一定揀2018翻新機
好似上面兩部比較,嗰兩千鬆買多兩核,TrueTone,多兩個全速TB3 ports,同埋多左十幾%電量
2017唯一優勢係無T2 chip去壞
最衰iMac 當MON用連PS4又麻煩又有DELAY
同埋點解10.13以上就唔要?(懶得睇SOR )
無得懶睇,件事係幾複雜
上面gearslutz個討論其實都幾簡短講左
各位巴打JJ插沙有野問
我部macbook 2017四個USB-C 插頭, 左二右二, 全部都可以用黎叉我部macbook同埋做到HDMI output. 但唯獨右邊兩個讀唔到USB flash drive. 而我boot 入去windows, 四個插頭都可以正常讀USB Drive.
個情況都好耐, 我一路都以為只係bad contact, 所以無time machine 可以救到. 如果你地遇到咁既情況會點做?
你係咪講漏左d野;衣家部野完全壞左?
如果係13",2016-2017係左面兩port全速,右面兩port半速,不過只係速減,普通type-C應該做到眉野都照有晒包括供電
你一開始響macOS嗰面用唔到右面讀USB drive已經有事
唔該巴打! 我嗰部係macbook pro 2017 13".
個情況最神奇係用windows 就四個port 都可以讀到USB flash drive
咁我想問我係咪要攞去整搵硬件? 定我應該reset 過成部機?
我唔明你點解唔一開始見到右面port有問題都唔即刻拎去俾Apple Store睇吓,好明顯係有事
就算Windows嗰面可以用到,而Mac嗰面先唔得,都可以係firmware level出問題,或者Windows嗰面個bootcamp driver係鬆手少少,無因為某d電方面既壞件而完全唔做野

你提Time Machine嗰度我都係唔明,姐係你衣家只係想知,如果拎部野去整係咪最好backup一次,因為有可能人地會成部塊底板/機換新? 咁就當然... 我以為你想講「無TM backup不過部機已經boot唔起點算好」之類情況
因為佢一路都正正常常叉到電, 我以為係我手指或轉接壞呀. 係啱啱手痕試下boot 入windows 先發現個問.
我提Time machine 係因為我估可能係software/firmware問題, 我想講我無得用time machine轉返舊系統.

咁我而家應該去蘋果整?但我過咗保養係咪搵出面啲人整好啲?
入黎屌下APPLE 先
入左部HOMEPOD,
本身有用apple tv,
屌佢老味, 原來iphone screen mirror 去apple tv,
啲聲係唔撚可以去homepod,
一撳output 去homepod, screen mirror 就會無左!
即係screen mirror 去apple tv 啲聲只可以由電視機個喇叭出
真係屌左出聲
之後上網search apple tv 11.4 之前係可以咁做的
之前到而家出到12.1.3 都係未撚fix
轉舊系統有咩作用?你之前試過裝個舊版macOS嗰兩個port係曾經100% work過?

你衣家過左保,我直程會建議你唔整,一整就係底板級維修,反正個問題你都忍到年幾兩年咁姐係根本唔係大事
或者自己試吓backup一次,重裝OS(唔restore),白紙狀態下test一次堆port有無事;咁樣起碼可以確認唔係OS/software問題
或者再簡單d,你衣家唔洗機開一個test account試
唔該哂! 我返去再試下先
個HomePod廣東話Siri係咪同iOS一樣咁廢?
我都有興趣買隻擺studio pantry,不過一定唔會當佢係主要音源咁用
好過iOS既咁又
但中英夾雜都係唔多掂
咁係咪仲係淨可以認一把聲? 例如我想公司幾個人都用佢黎開燈咁點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞