[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
之前一路都係用開部Desktop 去Rap碟落部player 到
部MBA 2015 13”就用來上網、PS多
最近部Desktop收咗皮
想買個CD driver 比MBA用來rap碟
各位巴打有無好推介?
再問多一個問題
而家買二手Mac mini 2014會否有啲不智?
Thx
mini係比起舊MBA以外全線Apple仲賣緊既MacBooks少鑊氣,無錯就係因為無KB同touch bar俾佢壞
粒T2已經有報告響mini都奶屎,不過唔廣泛,同埋似乎出事都可以換過一部無事
rend片都要睇你隻app/codec需唔需要GPU,要的話mini基本上一定要外插
CPU方面,粒i7可以同MBP15粒i9對抽甚至更好
mini散熱可以更好不過同MBP比已經算可以接受

如果有on the road需要,remote番mini唔係唔得,不過帶來既不便vs唔需要買/拎部MBP既方便,你要自己衡量
去腦場買最撚平嗰隻得架啦,想穩定少少同唔想整花隻碟就搵個tray load既唔係slot load
如果你屎忽痕,可以順便要隻blu-ray drive
macmini係唔錯嘅選擇但對於我嘅情況兩頭唔到岸,我會揀如果要擺部機固定喺台,我會揀pc+mbp,同埋kb/tb係其中一個我買mbp嘅誘因
佢提mini應該係針對純要CPU cycle既人,如果可以唔拎出街的確mini值玩少少

至於你如果一定要Touch bar,咁個選擇會好窄,亦唔排除Apple有可能下代MBP redesign會放棄touch bar

keyboard唔太明你咩意思,純粹想內置kb的話,幾乎所有laptop / portable都好過2016-2018 MBP因為蝶
識人做apple, imac 27" 有85折,
應唔應該呢個時候入坑
部Mbp18 vega 20 岩岩用緊了
暫時kb 同mon冇問題,Sound interface果啲都用到 (T2chip)
一陣出街睇下中唔中sleep bug
好驚慢性收皮
而家買iMac 27" 580是咪不智?
新手啱啱入坑留名 我想問下上網話我部mac中毒個啲notice係咪唔洗理

利申啱先唔小心down左個咩mac cleanup pro
Macbook pro / air個 caps lock要好大力先有反應
落左store試demo都一樣 係咪通病?
其實t2有咩屎?
其他制係輕力按到都有反應
唯獨係cap locks係輕力按左落去有時係冇反應 要落到底先會確保on/off
有冇人用safari睇youtube係有問題 lag到不得了
用返chrome反而冇事
唔洗呀 我冇set到中文輸入法 冇需要長按on/off
多謝巴打

嚇死我唔知down左d咩,再也不敢了
個caps lock係大概七八年前開始咁整的
佢特登set一個長delay,你要㩒耐過平時其他KB個caps lock先真係俾你
個用意好似係唔想人誤按
我自己咁多年都仲係唔撚慣,有試過用system hack去搞番個delay,不過近年開始由佢算因為搞到自己嗰部搞唔到其他機...
download左垃圾都未必有事(暫時),只要你唔係俾埋password去裝app之類就ok
例如嗰d響Safari扮你中毒既pop up,你鳩click可能會download左個.dmg之類,只要你唔開佢,直接掉佢去垃圾筒就無事
Youtube / Google好仆街的,隔一兩個星期就改少少野,有時lag到含有時又會自己整番好咁
我衣家都慣左開Chrome做Youtube專用browser算
原來係咁 唯有用返shift大法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞