[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
就係唔知點解我用Mac Fan Control for windows佢話no fans detected
https://www.crystalidea.com/blog/fan-control-on-apple-computers-with-t2-chip-on-windows-boot-camp
係咪淨係個backlight唔著,不過個LCD有畫面? 姐係好似平時將brightness關到最低咁?
你可以搵支電筒由個蘋果logo背面照出mon去confirm
如果淨係backlight死,去華強北整應該唔會貴
我有打直個影,sorry因為我係床到影所以有啲角度攞少左。
應該光暗度問題,所以我有時睇白色野右手邊會比較藍,左手邊會光啲。
我試吓啦,部機因為係寄過黎,唔係係apple入面買,所以我收機個日冇得即場check,雖然我都買左半個月,但我都試吓啦。
就算係外國都要14日內claim先可以return;香港連return都唔俾,14日內只可以換
過左14日通常會當係維修case,我諗你最好衡量吓個煩惱係咪值得
記住,今代MBP有咁多鑊氣,如果你嗰部好彩係KB無事,粒T2 chip又無玩野,其實你已經算抽中好籌

你可以拎部野去Store,拎同一堆相俾個精靈睇,睇吓佢會講咩
佢設定有個位係可以input啲cin檔 之後我上官網睇 係可以自己搵返個cin檔 edit 而家完全搵唔到
維修都照殺,起碼都唔會搞到其他野
T2 chip我冇試都唔知點試,但我會遲啲裝個window就應該會試到。
KB就真係唔知會出現啲咩事,係咪入塵個啲?
試過外置mon 一切正常 但部macbook 就keep 住咁樣掃下掃下
如果華強北有無邊間推薦 唔該。。
可以睇住佢整嗰種保險d
如果係底配,衣家部翻新機12229
唔排除佢維維吓又會突然換部新俾你,跟住嗰部就奶KB/T2問題
出面講最易令到T2炒係開Photobooth錄野,同時用webcam同咪+save file
2018KB最常見壞法係連續粒掣自己按鍵多過一吓,尤其係e掣
試吓呢個
~/Library/Application\ Support/OpenVanilla/UserData/TableBased/
搞掂啦 終於搵到個file
唔該晒呀坦巴
我好好奇 點解我就咁係finder度搵 係搵唔到個用戶 入面個library
想請教巴打們
thunderbolt 3 SSD 有咩推薦
同埋最快邊款?
OWC Envoy Pro EX 打算喺Amazon買呢款
呢款易唔易壞? OWC喺香港有冇保養?
thanks~
電筒照完冇透光係咪等於mon收皮?
不如你上肥花睇下d 人放緊咩價位黎參考下

問心,如果我要買機,除非部二手真係好平,否則我會俾多1300 買番蘋果翻新機
起碼有apple certify 唔洗怕部機有暗病例如入過水,同埋有足一年保養
D精靈有時會死都話無事
我買 iPhone 6s 嗰陣,有一部一開就陰陽mon,好似間條咁閃閃下,個精靈死都話睇唔到但又肯換
Jabra elite 65t

你應該見到咁樣
我將MBP個mon既背光校都最低,姐係完全唔著燈
之後搵LED燈由logo後照出黎,會好明顯見番中間個畫面同個蘋果形狀
Push
你隻Jabra入左pairing mode嗰時,呢個畫面個表應該會見到佢
如果無,reboot,reset SMC,關BT開BT,再試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞