[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
想問下2017版MacBook pro換keyboard 佢同我成個top case換 會換翻舊版定新版
係,兩年前買,一路以為正常,點知同個fd吹水發現原廠唔會,之後先知原來係低能設計
重佢條線個轉彎角度又係怪怪地,插完係打平唔到放係檯到
換返同一隻有問題既2017比你,新版淨係會用係2018
不過我咁睇,已經要32GB的話,配去256GB會係非常雞肋,除非你workflow已經用晒DAS/NAS甚至server
仲有,堅係「窮撚」的話其實唔應該響呢幾年內考慮用Apple野
HDMI因為設計上需要handshake,所以無論你用咩野轉插都會出現上面個情況,尤其係USB hub仔佢要先插Mac,用少少時間establish左做部Mac既I/O延伸,之後macOS先知道自己衣家原來有個HDMI port,你先可以開始做HDMI handshake,而抆插一次條HDMI線就係強制引發handshake

要「根治」呢個問題係要用有controller既interface
你呢隻mon響consumer款之內差唔多係打大佬,再勁既一係就電莖向,或者美工專業向
既然你已經有咁大budget,video editing / color grading / photography我會建議你考慮Eizo ColorEdge系列

BTW呢隻LG 5K2K好似同MBP15"有known issue,有野唔夾,LG官方product page下面留言已經有人提:
https://www.lg.com/us/monitors/lg-34WK95U-W-ultrawide-monitor
Does not work with 2018 MacBook Pros with 560X GPU
iMac處理非常難搞
出新就隨時可以,因為Intel粒U已經出多左兩代,只係Apple唔撚用,可以係因為懶,亦可以係因為唔想部野太勁同iMac Pro搶客
而我亦同意如果出新,係好大機會放T2 chip同faceID,假設Apple未處理好,咁樣會連帶Kernel Panic同audio鑊氣出現,另外又有機會閹RAM槽門,斬走SATA HDD bay,焊SSD等等,令部野同MBP一樣唔會長命
可能apple 原裝果隻係firmware 做左手腳,唔知windows 機係咪都會咁
Duet Display睇你用途,如果你部MB係13"或以下,又成日on the road / on location要攤開部野上枱做mobile workstation而唔夠mon real estate,咁樣外插一隻10"或以上既iPad係好好用
15"的話我會覺得唔需要
desktop用途更加唔需要 / 插真mon仲好

當然如果你需要隻外置mon有touch / Pencil support,影子TouchBar呢d野,咁用佢都ok既
或者Pencil向的話可能用AstroPad仲好
以前係
衣家開始用T系chip之後唔再需要FS level做encryption/decryp,而且APFS有相關optimization,理論上係無咩efficiency loss
不過呢個係假設所有野都正常運作先係,佢成個組合都仲係好新,可能要多幾年先會無痛全速
太耐無睇 hardware 野
唔會用Eizo 了
反正依家高階 mon D 色唔會好似以前咁偏色得太離譜
電競 mon 都無問題
都有機會整多部 pc 打機
咁係因為Apple嗰隻野入面有粒Cypress controller
用Eizo級既理由唔止係色準,其實更重要係QC,uniformity,同埋漏光良率
LG同Dell,ASUS呢類牌子都有出spec上好似好撚勁既美工款,不過只係hard spec,唔代表佢地響製造過程有同級既功夫

LG呢隻5K2K係連派俾reviewers既demo機都有uniformity問題
T2開左之後log in重係要慢load
想問問巴打們
我想入手第一部Macbook
主要都係上堂做功課睇片用 唔會拎黎打機
之後會學下整圖剪片
我希望夠輕方便攜帶 13''對我黎講已經好夠
想問下巴打有冇咩介紹
Budget都希望$15000內
我就係13吋MBP加ipad pro 10.5
幾好用
有冇教育優惠?

有就2018 MBP with TouchBar 13" + AppleCare

唔係可以用住 displayport 先?
等佢 update 先用返 tb3
翻新2018 mbp 13” 底配 + AppleCare
~$14100
MAC直立架 邊到有現貨賣
APPLE個隻好貴
好正咁BO
淘寶啦,多撚到你唔知買邊隻好,幾十蚊鋁質已經好好
keyword: 立式 支架
你自己搵吓其他人點run隻mon啦,總之唔係唔得,而係要少少workaround
https://www.reddit.com/r/ultrawidemasterrace/comments/9p4vx8/help_lg_34wk95u_macbook_pro_2018/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞