[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
其實我又唔覺得有咩火藥味,只係言談燥燥地姐,有排都未追到舊登水平
而且最簡要係的確討論到少少有用資訊,我自己都唔知外置boot唔可以做Win10大up
佢見到唔係有人讚佢叻叻豬,反而得堆腐皮咪嬲嬲豬囉
根本冇火藥味,係有兩個巴打話佢,但都唔係冇原因咁鳩屌
就算有乜不滿 佢咪直接屌話佢嗰d人囉,使唔使半日都冇就已經lur晒地好委屈咁話冇人幫佢?
明明呢個post已經算多人答問題,尤其四架坦克巴打,難嘅技術性問題又好,濕鳩無聊問題都好,都好肯打大篇字去教
或者佢想Egpu打機
你呢頭話自己玩過hackintosh唔想再煩
嗰頭就想裝個windows落一部mac機度
家陣小米刷rom咩
喂大佬呀你所講嘅「普通人」都唔會特登買部mac黎用成個內置ssd黎裝Windows係for打機啦,你話買左部mac返黎順便想拎黎間唔中打吓機而boot camp裝Windows就話姐
呢啲人理佢都廢事啦
呢個真
我之前問d問題 因為係新手
好多野都唔識 有d問題我問完都覺得自己煩
坦巴同其他巴打都好幫手
好有愛
咪係
玩得hackintosh即係應該有啲技術底
同埋google哂有咩可以做同唔可以做
入嚟問嘢都會有哂info/flow咁問
普通人入嚟只會問air同pro差$500邊部好啲
或者讀xxx買xxx夠唔夠做
情況就好似你問買個煎pan 但想用黎煲湯
之後又買個煲用黎煎牛扒
其實又唔係唔行既 但普通人係唔會咁做
攞苦黎辛又哂錢
咪同你講唔得 叫你不如買個大鑊
又有得煎牛扒 又有得滾湯囉

香港人黎講你都算幾玻璃心
重講到自己好委屈 無人熱心咁 會搞到真正有心解答嘅人覺得唔答好過答 愈黎愈少人答
我真係有d 嬲,係點解呢度大部分回覆都係discouraging,
呢個post 本來應該幫一d 有心想買Mac 的香港人,等mac 係香港多d人用,做大個餅佢,

我唔知其他人,我自己作為post主肯去維post個動機唔係為Apple做免費打手,而係企響(長期)用家角度想搵人分享資訊
淨係2016MBP直到衣家,我響度講既野應該無9成都有7成係幫蘋狗倒米

但我見到的大部份回覆都係「no, 唔work的」「買過部gaming PC啦」類似咁的回覆,趕同路人走咁嘅口吻
最後證實我的想法全部都係可行而且唔難
普通人真係會比你地就咁趕走左,最後呢個post 越來越少人入來

有言論自由既地方係任人發表意見,而個代價就係你個意見亦同時被受他人任意批評
當然唔排除有小圈子/跟風tone情況,不過淨係講Mac內置drive用晒黎boot Windows之後又要外置boot macOS呢個玩法,已經好明顯唔係「普通人」會揀既做法
呢度唔係話你個方法唔work,而係想表達個方法迂迴地低效率/性價比
其中一個重點係Mac mini 2018以spec論spec根本同普通x86 mini PC比係好貴

唔該大家比多d鼓勵大家啦
真係好嬲點解我咁認真

其實呢個post以我觀察,行bootcamp/VM既討論係唔多,以至hackintosh就幾乎係零,唔理咩原因都好,你可能係搵錯地方討論姐
可以,(大概)係要boot入recovery mode去disable少少security features先
https://www.omgubuntu.co.uk/2018/11/apple-t2-chip-cant-boot-linux
雖然好似有啲火藥味,但啱啱終於入左坑,留個靚名
係hkepc睇到有另一位師兄好有心咁覆佢
睇完真係笑到gapgap聲

回覆 7# yesornofei

我覺得除左可以同你 d 朋友同網友 show off “我有錢買部 mac mini 行 windows 打機“ 之外,你所做的事都冇乜 point 。

第1 , 呢度唔講得 hackintosh

第2,部 mac 點樣剷走個 macos 行 windows ,我用左 2秒 gogole 已經搵倒答案,證明你根本只係伸手黨扮研究技術
https://forums.macrumors.com/thr ... ndows-only.2044213/

第3,thunderbolt 只係行 PCIe 4x,插乜 gpu 落去都會打節扣, 我相信你部 MAC MINI 粒 cpu 幾多核幾多 mhz 都唔會及得上一部 4 5千蚊砌出來的打機 pc ,你要講技術我就同你講點解 mac mini 打機係哂氣

第4,你又講到你只係 casual gamer,(如果砌另一部pc) 部機用 8700 把鬼? 求奇一部 itx 機 i5 加張 1060 都快過你而家的 setting (算啦,我錯,其實 itx 機的料係貴過普通 pc 少少)

第5,冇錢應該係搵部 2014年的 mac mini 舊貨加砌一部 pc 打機,唔係 8599 買部新 mac mini

第6,再講一次 bootcamp 行 windows 插 egpu 唔係 official support 的,你講到冇時間做維護,但用埋 d 玩鬼自己的 setup ,又唔做 research,除左 show off 我都諗唔倒有乜原因
唔好意思
想問呢家買MACBOOK PRO
2.3GHz 雙核心處理器
256GB 儲存空間
$11488

係咪不智??
我只係文書同放下相,希望用到5年
之後再買多個外置HD放野

THX
256 gb 其實係marn marn 緊
13吋256GB嘅話我覺得買$12229果部2018翻新機好啲
留意留你講嗰部MBP係2017版
即係keyboard有最多問題嗰部(雖然有program保)
你衡量咗呢樣嘢先

另外256GB用5年應該要好勤力搬嘢落個hdd度
要諗下有幾多嘢一定要放落部機
有幾多嘢可以搬走
佢講中咗唔少我諗到但懶得打嘅嘢
其實邊駛咁深入講
只要有少少check過吓,都會知道衣家就算淨為左行macOS而買Mac已經夠on9,而買Mac去主要行Windows就更on9,去行Windows玩game直程係上級on
如果係成手錢/Mac/多餘時間想當project咁搞係ok,不過有budget情況下係好窄好唔成立既一回事

俾少少心機或者加埋二手件去砌部好平既gaming PC,再入一部二手舊MBP/MBP行macOS,加埋都分分鐘少過一部mini 2018+eGPU
而家iMac係咪除咗YouTube嘅4K Demo片之外,無可能合法地睇到4K Content?

Netflix 4K: Edge先播到
iTunes 4K: 得Apple TV 4K先播到
UHD Blu ray: 可以用UHD BR Drive認到隻碟同data,但係冇一隻Media Player可以做到playback,Google完發現原來除咗Macgo,全部Player都係冇Blu ray license,係靠bypass DRM先播到普通Blu ray ,一去到for 4K嘅DRM就廢哂武功,唯一方法係rip做file再播(都係唔合法 )

以上三樣都係未考慮/試過Bootcamp win10,但係Google完好似都係因為DRM or Driver問題唔得

有冇人有經驗?
hkepc嗰邊仲有後續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞