[Mac撚] 用家/買機集中討論(26) 部撚部都買唔落手

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
mbp 2018 keyboard入晒塵可以點清 係咪可以用核突膠?定各位巴打有其他方法
吸塵機
唔知其他巴打有冇呢個問題
部2018 mbp 15 上youtube有時full screen個畫面會上下震震下 上網睇好似好多人有呢個問題

可以點解決
冇呢個問題
但最近唔知點解爆音,重開完又冇事
一次過唔該哂各位巴打
因為上網睇有人話叉電位唔著過左排會死底板
所以想問下係咪咩大問題
咁我安心好多啦
Thank you
但係計番銀行收手續費發現貴好多,最後現金加學生證買左
如果我依個case 應該買 mb air 定 mb pro 13"
Budget 13k

用途主力: Logic X 做音樂、錄音 、上網、覆email、睇Netflix
副力: 放相、普通用 lightroom 執相 、會帶出街去旅行

我應該會升到上 16GB Ram 同埋會番屋企 用時連mon用
但 128定256GB SSD 應該要點簡 定應該買128GB + ext SSD 低用喲
我依加果部 mbp mid 2012 用左咁多年 仲有80GB Free
外置harddisk/ssd唔夠內置穩陣 << 點解咁講?
如果用果時插會成日有問題
頭先去apple store玩下部i5標配Mac mini
發覺喺safari開幾個youtube 開個word 再開埋logic pro已經會好窒
其實係因為粒i5搞唔掂 唔夠ram 定無獨顯出事?
用capture one pro執相啲電倒水咁倒係咪正常
2018 15寸 mpb
想問trackpad有無位入到水
Ram少
Ssd細(扮唔到SLC)
如果用4K monitor+non-integer scaling就仲有graphics唔夠
Sorry 睇錯左i3
i5 model SSD 256應該冇問題
係因為佢地插5K mon,如果用retina scaling,mini粒爛鬼iGPU唔夠推
呢個問題由mini新出頭幾日已經發現
螞蟻拉大象
款款都唔同,越舊款設計就越有空間俾野入
就算2015用左forcetouch,個pad上角都有少少向下flex
其實都幾撚on9
MBA新機底配都$9k 不如買MBP啦屌
有無MacBook L透過4年keyboard 維修program 去整?我早兩日整完,其實佢係就咁換隻新butterfly 2比你定係改良版既butterfly 2? 感覺上鍵帽高左少少少少咁大把,不過我知一定唔係butterfly 3

利申 MacBook Pro 13” with tb 2016
新舊機casing唔同(即係2/3唔可以互換)
所以應該只係換咗個新2俾你
即係好快又壞過...

笑死
即係其實佢個修維program 個point 係邊?換返一樣有問題既貨比你
搏你換完之後唔壞
當消耗品咁用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞