[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
隔離耳機po剩係得隨身玩家,hifi po 又主要都係玩speaker , 乜香港地無人玩over-ear, on-ear 耳機咩

Post 1:https://lihkg.com/thread/836172/page/1
Post 2:https://lihkg.com/thread/912513/page/1
我話音場假嘅,唔係冇音場,個空間感我嚟講唔算音場,因為聽同演奏嘅唔係係前面,係個頭

我問咗幾個要點,聲壓係「音場」一部份,聲音可以令物件震動,去過啲嘈到仆街嘅演唱會、酒吧就知道,酒杯啲酒震嘅,真算塞住耳可以感覺sofa,櫈震嘅

耳筒冇可能
明晒。
咁耳筒只係做唔到定義下既音場(聲壓、震),而唔係做唔到普遍認同既音場(空間、定位)。
音場呎吋唔同
位置感都唔同
又唔好咁,佢黎都冇問題
最少我唔會笑佢
留名
一直都講緊耳筒做縱向&橫向音場,有立體感去營造出舞台聽感,只係聲音留係腦袋中,但咁樣唔代表耳筒無/假音場。

點解會留係腦中,因為耳筒掛左係你頭度呀。
仲有照你咁講,近場喇叭都係無/假音場。
其實佢真係搬左龍門,由開始既:耳筒一定係頭中,變左而家要同喇叭一樣尺寸、一樣位置感。
我覺結論已經好明顯,唔需要再討論。
唔係一定頭中架,你話個頭載住野提醒你個頭有野,呢樣係心理。
純講聽感,前post我講嗰隻Realiser A16,用左佢,你係分唔到自己聽緊既聲係來自headphone定現場嗰set 喇叭架,好堅。(<--試過d人話)
呢部野最可以証明耳筒係可以做到喇叭音場,仲要係surround set。
加埋頭頂個motion sensor,你擰頭時個聲源定位會跟番轉。
條片試機呢班唔係普通路人,係audio journalist黎。
5:18
https://youtu.be/3mZhN3OG-tc?t=92
其實可唔可以咁講?
現實個音場係自然形成
speaker個音場係體外形成
headphone個音場係個腦內處理
由a8 開始已經想試好耐
不過買咗都有個問題

係邊度搵到地方可以俾我"copy"(記錄)個回放環境
你買佢要去佢個lab度,座晌個surround陣入面,戴耳mic,行一個program去record你隻耳既受聲波形,用番呢個personal setting入部機先有效。
所以你講得啱,就咁買部機,用d default setting既話,效果肯定打折扣,但唔係完全無效。就好似d人頭錄音用個頭模耳模都唔係你自己個頭,但一樣可以聽出一定效果。
我記得係唔需要去佢個lab到?
定係a16要?(以我所知以前a8 唔使, 只係用set野同入耳咪去測量咁)
A8唔知喎,就算係,所以咪有A16囉,效果更好。
不過有錢都要等到有生之年。。。
佢而家個陣係咁既:

理論上唔去佢個lab,但自己set返呢個陣同隔音,應該都可以自己record既。
巴打對人體結構咁熟,做盛行?
唔係要學佢咁架
睇黎你唔係好明佢技術係點?
唔怪得你咁講…

佢基本上係可以模擬任何環境嘅音箱回放效果
就算要模擬戲院嘅多聲道效果都得
即係你係屋企可以好似聽到係戲院咁

或者用studio室嘅監聽系統錄完處理完,係屋企用又得(指聽乜都好似係個studio度回放咁)

或者去1000呎高級hifi友間房錄低佢環境嘅(延遲/音色/大細+埋你嘅hrtf)又得

唔一定要整返好似佢咁或者佢都有啲preset好嘅模擬環境俾你,你淨係錄返自己同戴耳機嘅hrtf, 部機可以幫你整合落去(當然無現場錄咁好)

希望我無誤解你意思,如果你所知嘅同我一樣,可能係我理解錯你個句子,係嘅話就講定對唔住先
佢肯走入黎講返人話嘅話都歡迎

玩得幾十萬hifi 一定有好多野分享
幾十萬反而想知佢玩邊套
dCS四件套?二嫂?
我知係可以唔用佢呢set 陣,就好似d room correction DSP咁,你邊度錄就晌番邊聽就得。但佢而家係有motion sensor,強點就係模擬到置身於surround,唔係座定聽,你唔用咁set去錄咪蝕囉無話唔得。
a8 都有motion sensor
佢主意係無論你個頭轉去邊個方向,個音源都會係間場嘅"前方"回放,加强真實感
而唔係俾你走黎走去吧?

只要有多聲道系統嘅studio/屋企/戲院,都可以錄多聲道嘅profile

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞