[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
想入坑 雜食聽開pop多
想暖聲 分析力高啲
Hd6xx買唔買得過
想一次過喺massdrop買埋dax+amp有乜推介
筆直10k內
所有駐極體耳機,都係垃圾易壞,無分析力,動態差,同平板動圈比無優勢但係要擺隻牛落耳機到增壓
hd6xx冇得輸
massdrop 買dac amp推hd6xx可以睇下massdrop d discussion同review, 唔少人都係massdrop買hd6xx同amp
遇唔啱一set就分開買
又咁講,玩靜電要買amp,玩HD800s都係要買amp,其實冇乜分別
只係靜電amp選擇少而有一定質素,唔洗好似玩HD800s咁煩夾amp
靜電價錢就風儉由人,HD800s的話headphone連amp最少2萬
trade off係靜電amp好少有6.3/xlr headphone out (舊stax amp同ifi 個部都有headphone out)
視乎你budget、setup 同想達到效果
一般都係換線、換source、換amp、換電源之類
耳塞唔係內置升壓去做靜電?
靜電amp只可以玩靜電。
普通amp玩dynamic, planar balance armature 都得。
唔係所有靜電amp冇 headphone out
例子ifi pro iest
https://ifi-audio.com/products/pro-iesl/
邊部stax amp 有headphone out

我覺得玩靜電系統簡器材方面舒服過動圈系統。同價位,同驅動方式(膽vs 石)嘅amp一部起兩部止,易落手,二手賣又唔會大跌價。又唔洗玩耳機線,而且市場又少下欄野靠包裝同打手賣好貴嘅騙錢貨(而家咁多hihiman 果類廠入左市攪局就難講)。而且唔夠錢又有大把二手舊型號amp 揀
聽講fitear 係,咁講嘅話fitear 應該係electret
其他靜電塞例如kse1500肯定唔係
升壓係升signal 個part,所有靜電都會咁做
駐電式係冇bias voltage,因為Mica coating連埋足夠的charge
咁係因為選擇少,得Stax同Koss

Planar好似driver有公家廠商做,識做殼就得。
情況同動鐵一樣,大家都用同一個單元
咁fitear果種係駐電定靜電?之前講到新技術突破。
正確黎講 iest 同 srd-7/mk2 , wee 一樣唔係amp,係 energizer/轉接器,因為入面係無源放大,靠兩隻牛升壓,所以要駁speaker amp input. 隻牛嘅嘅工作就係由低電壓高電流轉去高電壓低電流。我覺得呢種轉接器會因為隻牛cut bandwidth 所以無高無低,而且因為隻牛部機都會音色染色重,一開始stax 整energiser 都係為左比speaker system 嘅用家 transit 去 headphone system, 唔洗買埋耳放inital cost 咁大,i.e energizer 係下欄野

咁既然係speaker input 其實直接將input 經支限流電阻駁去headphone out 已經係。超低技術同成本。

唔啱聽當我無講過
要我估嘅話就係駐極體。
你話耳塞內置升壓牛我都信,而家的smd 迷你component 技術咁勁
但係耳塞內置埋 升壓 電路(voltage multiplier 或者係電蚊拍果隻)我真係覺得無乜可能
係展問過mojo audio代表,佢地係用升壓牛
我估其實所有用駐電的iem廠都係問同一單元廠買貸
其實跟據Benq (冇錯,出mom個間Benq)最近出個部藍牙「靜電」speaker,用駐電的情況signal 好似升到百幾V就夠,都係用升壓牛
https://www.youtube.com/watch?v=HmwEh5P3D54&t=1732s
final lab 隻Sonorous VI 點睇
想試,未有機會
想推sem9 有冇player推薦
你去錯區 隔離先係隨身
點解叫假靜電同差過「真」靜電?
我叫駐極式假靜電因為兩者原理唔同,唔想同d marketing 能一樣用靜電做gimmick
雖然兩者個發聲原理一般,但條件唔同
駐極式要令Mica本身帶charge,而靜電係用部amp即時charge 個Mica
設計上駐極式單元會隨時間走電,有20年壽命已經好好
靜電單元冇走電問題,幾十年歷史初代老Stax仲運作到,ebay有人放

當然兩者都唔受得潮,但原因唔同
駐極式受潮會中和d charge,可能發唔到聲
靜電單元受潮最多都係令mica變重,音質變差,未致於出唔到聲

兩者都有個死證,就係Mica coating脫落
駐極式的話我冇聽過可以點救,靜電的話仲可以買料補或者重新coat

以下為個人9 up,歡迎指正
觀察所得,駐極單元headphone/IEM一定會玩多單元,好似 fitear EST 駐極加動圈、mojo audio trinity有極電、動圈、動鐵三合一、經典AKG K340有1動圈5駐極。有幾個問題:
1. 係唔係駐電技術做唔到全頻?
2. 駐電技術效能低過靜電?

靜電絕對做到全頻, 高過人d靜電speaker一樣有bass,唔一定要動圈幫,Stax冇headphone用多單元

駐極玩多單元,cross over會好影響音質
另外,駐極產品都係close back,係唔係因為好難調音或者偏細聲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞