[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
雖然唔想咁講但真係咁,樣問題
353x就 727會好d

你講得啱009預算要好多下,對成套系統既要求都極高,
其中電對009都極為影響。
唔係就會好似上個post咁,覺得薄聲,陰聲細氣,好偏科既感覺。

009可以有幾差,見識過ect試聽都識
可惜冇試過L700, 353x夾L500都只係OK,偏乾
直接玩KGSSHV仲好
L700係正,除左聲場同分離度
有啲好在意聲場嘅人唔鍾意l700,鍾意007/009都可以理解
玩個lambda 又唔洗出動kgsshv 嘅
lambda嫌薄聲可以用006t/t1s ,駁L700都夠做
揾唔到香港邊度試 727/006t
我用$7000人仔訂做KGSSHV,抵過玩727 2
香港玩Stax難在好多野冇得野,好多時都係信review
可能買返去試仲穩陣
唯有係咁
我係咁入門
巴打依家用緊邊隻可唔可以分享下
主力用L300 limited + KGSSHV
間中用L500
仲有部353x封塵備用,以防KGSSHV壞機冇得聽
L500其實都係備用多,以防KGSSHV推壞L300 limited (雖然冇見過有人試過KGSSHV會推壞耳機 )
巴打我聽講STAX耳機保養方面好麻煩
同埋巴打你果套配上黎係咩感覺
現代stax工藝好左,保養唔麻煩
好似對相機一樣放係防潮箱加藍珠就OK
有位的話用電子防潮箱仲好,keep住40%濕度

參考呢個post,我每次聽定之後用手掂下耳機插頭金屬部份黎放電,避免偏聲
(雖然之前海膽明太子巴打話冇用 )
http://www.erji.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1985763&highlight=%ECo%EB%8A
我見過有D話如果你每日用就唔洗放
或者話加防潮珠放番入盒
加防潮珠放番入盒咪冇效?
空氣中濕氣一樣入到去
不過唔知009原盒可唔可以防潮

用電子防潮箱啦,link 入面果個款淘寶都係600蚊人仔 ,不過其實老款stax先要咁好保養,009呢啲新貨真係無咁易壞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞