[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
筆直幾多
我重以為你同佢好易溝通到
Headphone就是但啦
反而係十皮Speaker咁搞我有D失望
唔係mk1先最好?
mk1 當然好過 mk2,bass 嘅質量質素 同 音色嘅細膩度 有分別,唔夠圓潤
但人哋問mk2 我推隻停咗產嘅mk1 唔係幾好
我會覺得ect showroom既問題比較大係有咩Source比你用
同意,個個識就唔使討論
不過人地有個官網係度,都可以做吓功課嘅
我都好想解釋多啲,但原諒我真係無能力成個官網啲原理翻譯落黎做中文

拿,我盡量簡代解釋吓。

a8 同a16 基本上原理係完全一樣,只係性能提升。

講吓佢大約係點做到,我唔係呢方面嘅專家,都可能有錯。

首先你要明白,聲音經空氣傳遞入耳,同經人肉,骨頭,脂肪之類入耳,都會唔同聲。
所以平時自己聽自己講野,同聽返自己錄音比較,係會唔同聲。

而一般嘅錄音,都係以音箱(即係喇叭)回放為目標多,以音箱回放,會經過牆壁同天花同地板之類嘅反射,再經過外耳,頭部之類,最後先傳入耳膜。
同埋左耳會聽到右邊嘅聲,不過速度上會慢咗啲傳入耳,另一隻耳如是。

平時就咁用耳機聽,會少咗環境反射,少咗經你大部分頭部嘅傳遞(耳牛都會有少少嘅),少咗左耳聽到右耳嘅延遲音波。
所以聽落可能會覺得無咁自然,同埋近咗(我知係廢話)。

咁smyth嘅功能就係,係你耳入耳放個mic(就算網上買都係連埋的,絕對唔使去lab先有),去錄低你耳仔聽到嘅野。
例如佢播一段原本係完全平直嘅1k Hz同2k Hz 交替(例子而已), 再同你左右耳仔(佢個mic)聽到嘅野做比較,例如左同右耳嘅時差,乜野frequency會高咗低咗之類。

再用類似逆向工程嘅方式,去計返一條平直嘅聲音,入到你耳仔會有咩變化。係回放任何音樂嘅時候,即時演算完先播俾你聽,去模擬你用耳內mic錄音時嘅環境。

而呢個環境,係完全無限定,可以係大會堂,可以係studio,可以係hifi房。
如果係佢個環境錄,經佢用耳機播嘅時候,就會聽咩都好似係個間房聽咁。
如果係演奏廳錄,就會聽咩都好似係演奏廳聽咁。
所以如果你去佢個lab, 只係會錄到佢個lab嘅環境音效,而唔一定係你想要嘅環境。

而如果錄音嘅時候唔係用喇叭,而係用耳機,都理應可以用黎比較返佢原本播嘅音頻(當佢係平直嘅線先),同經耳機同你個耳仔回放出黎嘅分別,而去做返逆向工程,去造個profile出黎。

所以一部機可以儲好多個profile(都係你黎), 從而去模擬返唔同環境嘅音效。

再講返a8, a16 嘅分別,真係主要係等級提升
例如a8 嘅motion sensor得2軸,即係你左右轉頭個時,啲聲音都keep到係你前方牆前面1米,但你直後移時,啲聲就會移離牆前1米
a16就改善咗呢樣。

同埋a16可以模擬到更多聲道,即係唔止兩聲道喇叭,重可以模擬到7.1 家庭影院嘅效果之類。

希望唔會講得太差同正確,有錯請指正。
我搵player試(qa361)
試聽嘅話搵部自己熟嘅機重要過搵部靚嘅機
因為我試聽係為咗分析部器材嘅脾性,而多過佢音色可以去到幾靚
所以打電話去問比較穩陣
其他佢講嗰啲咩老坑聲,質量嘅形容詞我都成日用,0.1秒就明
可能大家各自喺嘅hifi圈子唔同掛,所以大家嘅hifi界世界觀,用字習慣都唔同,有人科學發燒凡事講數據,有人玩線玩釘玩fuse,亦有人玩diy,來到呢度難免有碰撞掛
所以最好自備source,只要你嘅source 唔係啲巨型CD機/DAC都應該唔難嘅
用Sony 6萬dap
call van仔車去都得
諗住30K以下
聽講MK1難推同難搵所以冇諗
30k
009 一手 18-19k 二手 15-16k
二手 007t 8000
30k 有找喎
所以我都係覺得日本試簡單

平時pair Luxman or Marantz通常都正路
009邊到有18-19K
日本掛。
而家出左s,好多人出二手。

點解唔考慮下009s,都係27k左右,溫暖通透,仲易推左。
有啲就話老客戶先有呢個價,有啲就話同佢吹水兩句就ok,睇彩數啦
kgsshv推009 or 009s好唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞