[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
我而家都係物色緊姐,我個budget 預成套10萬內,仲要唔係一炮過,可能分2,3年,啱啱結婚同裝修,冇哂啲積儲咁,一炮換哂家變都似,Dave就out 哂budget喇雖然睇台仔話Dave>tt2 +m scaler
之前有考慮過白金鹿,不過出咗咁多年唔知會唔會有新嘢出,前排又忙結婚miss咗威達開倉
TT2新出又見台仔幾推TT所以諗緊,但就真係搵唔到香港有report 出
真心,你買隻鹿好過
起碼解碼性能唔會令你後悔
how about direct stream dac?
你指PS audio果部?未研究過睇下先
自己有無試聽過TT2+m scaler?啱唔啱聽先?
m scaler係比原chord用家玩,唔會大變身,聲底唔啱就唔諗啦。

TT2係好特殊既野,除非你真係好無位,就只for耳機用。
如果唔係我諗唔到點解比成4皮野買部咁既野。

比咁多錢,你仲要搞埋電,線,source之類先會好聲。但e堆野都好哂位

TT2推耳機吹到幾勁都好。但佢係無平衡頭,你玩得高階耳機都唔會單玩6.5同3.5掛。而家買部dap無2.5同4.4都比人笑啦
如果只係要TT2做dac,咁既價錢 我買到外國R2R機。

TT2係sell比d錢多既外行人諗住封頂既玩法
chord識玩宣傳,呃到好多傻仔。
其實賣返TT1既價都ok,但4皮
諗起Chord話過自家產夠少noise,所以唔會出平衡headphone out
https://www.spill.hk/audiovisual/Chord-Electronics-CEO-John-Franks-interview/
想聽660s 就去泛音聽啦
其實我最大問題真係冇位
照你嘅睇法白金鹿係好過TT2
因為佢一套3件又唔大件
幾年前有我有聽過白金鹿啲記得係幾好不過要4皮我果陣冇考慮
加埋鐘就更加未試過
Balanced out都係我考慮範圍因為我用開果2條4XLR 同4.4
轉返做unbalanced好似真係on9咗啲
Directstream DAC邊度有得試?
聲ok嘅再諗head amp
星期六先得閒出去試嘢
威達代理PS audio, 可以睇下陳列室有冇得試
有冇巴打玩過T60RP 其實佢同HE400I嘅聲分別係邊 google極都好似冇乜人做對比咁

心思思想買隻再用aune x7s玩平衡
hihiman高頻過亮,人聲暖但濁
t60pr聲較冷同舒服,不過比較濛。整體唔錯
就咁睇字好吸引
同埋其實都聽過T60嘅雲試聽嘅,不過應該會受設備影響而覺得冇參考價值,我自己住嘅地方冇呢類試聽,睇嚟要盲狙
巴打住得偏?ect showroom係荔枝角
住澳門 好多時想到香港試聽又要計埋船飛又要同老婆夾時間

澳門冇headphone鋪?
呢對聽過,幾正,做工又好好
唔知點解曝光率唔高
有嘅,不過好似冇乜呢類平板耳機試,至少我自己未見過
AR連player曝光率都唔高
明明AR 係 hifi 大牌子
QUAD又係
可能副業野傳統hifi廠唔重視
其實真正嘅AR 喺90年代已經執咗笠,依家嘅AR嘅牌子使用權雖然仍然喺美國人手上,但依家嘅AR耳筒/DAP全部都係中國ODM產品(純貼牌)
原來係咁
有冇巴打知邊度買grado嘅headphone抵啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞