[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
換器材遲吓先
諗緊JDS labs element好唔好
L300既低音,唔係正正係stax hp通病
r2r應該偏暖聲
補充下,琴晚夾l300 limited個時我有同hd-dac1 ab,試下潛用渡口同hotel California live版,聽到hd-dac1係潛得深d

今日再夾sc203,根據之前用mojo推個記憶都有相同結論。我覺得係dac1101冇乜下潛

講講下覺得有d似Sony headphone 個bass
都幾多人用屎牌
上官網快靚正
不過運費好貴
ect定官網貴d?(連運費
A4bl+z7 留名
推z7好似好吃力咁
我自己有用平衡 會好d 人聲無咁乾同音場會闊番d 低音會重番
唔用就好空洞既feel
同埋我覺得原線比佢條升級線好d d聲好尖 好唔舒服

究竟z7既極限係邊

希望整出黎好聲
你諗住點做極板?
呢個就係極板,蝕刻出黎
膠黎?多層蝕刻過?
一層蝕刻者
白色係膠,黑色係碳纖,粉紅係銅
膠係固定用,碳纖係因為銅本身好軟,要支撐
三樣嘢都係膠水痴埋一齊
夠唔夠硬度 你好似仲要係大振膜黎

stax對極板好高要求
check 過, 好撚硬 本身塊銅只有0.3mm 厚,但係加碳纖骨骼好似效果幾好
你個單元好似大過009
個碳纖骨骼望落粗過009個骨骼,對個聲大唔大影響?
冇諗過呢樣嘢
整到咁粗都係怕佢斷 雖然碳纖會遮蓋電極,但比起整個電極嘅面積都只係一小部份,希望唔會對聲音有壞影響

順帶一提stax omega 都有我呢個類似嘅六角星型嘅結構,支撐軟身嘅銅網
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞