[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
O2amp真係推得好?
好難講,正常一隻靜電耳機無乜理由有金屬部分掂到皮膚,可能接線脫焊然後掂到機殼或者設計不善,單元移位碰到機殼,利申鳩估

其實要設計一隻會漏電嘅靜電耳機真係好難
hd800優點大缺點也大,玩好hd800一直係headfi 界一大命題,唔係氹錢買貴gear 就攪得掂。想玩好hd800最好問返啲長期hd800用家,佢地最有心得,不過有心理準備佢地會座底介紹你買 gs-x level 嘅amp,或者佢地本身就喜歡果種hd800 聲底同你要求唔同

利申hd800我到手三日就肥花見
呢部amp 好似喺呢個po 曝光率好高
massdrop?
hmm...
I mean, 喺MD買到嗰個o2係咪一樣?
仲有個MD限定o2+sdac
O2好差?
係呢個post傾過d 野過兩日massdrop就會有
https://www.massdrop.com/buy/massdrop-o2-amplifier
HD800係中性偏冷聲,平衡,聲場大。係佢既特點。
中頻薄,6k刺,低頻屎都係佢既缺點。

HD800最出名係大聲場,所以好多人話聽交響樂正。但聽其他風格既歌時,會覺得好空曠無咩密度咁。e點可以買貴source黎補細節,填滿返佢。

另一個大問題係聽pop,人聲向既歌時,屎到一個點。
因為佢中頻薄,你聽唔到毒人既人聲。
再加上6k既peak,你會聽到好刺耳聽到痛,耳塞post常講既齒音會多到你唔信。

仲有加埋上面講既大聲場,你唔會聽到歌手係耳邊爲你獻唱既感覺,好似坐緊山頂位咁

至於低頻屎既關係,你唔會見到d鬼佬用HD800黎聽rock,電音既音樂,你唔會high得起。

如果你係古典愛好者既話,相信你會超鐘意HD800 上面埋缺點都唔關你事

所以玩好HD800有兩種。
一種係玩大錢買source,amp去改善上面既問題。(仲要未掂)班老野燒友最愛。
另一種就係mod左既hd800,無左6k peak。外國燒友流行。

不過最簡單方法係買HD800S
雜食玩咩好 Olivia ong 女聲 jpop 雷鬼 ROCK 小提琴 古典 post-rock
hd700
sennheiser
原來hd800唔啱rock
咁700呢?
呢隻好過THX AAA™ 789 Linear Amplifier?
我覺得hd700 Rock冇問題
HD800係齒音令人卻步,其實整體好過700
人聲毒唔係senn記取向
要bass好勁的話,我試過k712配屎amp,打擊感勁到比人一鎚鎚打咁,即刻放低
新手想問吓 ibasso隻sr1如果就咁插手提電腦或者dx150推唔推得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞