[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
我無睇開呢啲graph
不過驟眼睇兩個graph 都係 低頻平坦,4k 嘅peak 前後有個dip 之後高頻有個雙駝峰pattern
我完全relate 唔到個graph 同我實際嘅聽感
btw 有無人聽過 Cavalli 嘅 liquid platinum ?
成本幾多,睇落同009好接近。
如果夠平既話,咪唔洗買009
成本唔講太多,幾千啦
009 我都想賣咁濟,不過我手上始終需要 reference 耳機 幫手校聲

呢個係HE60 小奧, 我真係唔識睇graph
又係橫線一條,不過睇到中頻量小奧比009多,而且中頻段 比009 smooth 啲。呢個分析同我自己嘅聽感對應

下面係009:
why not both
如果想買個耳機聽歌連戲都可以睇埋
會否不智 $1000-2000左右
冇問題,好耳機不限用途
聽講某啲耳牛好啱打機添
所以mod mic有市場架
massdrop mini mic買過一次 個扣扣唔實會成支mic跌落街 不了
modmic 好用好多
用過hd6xx + modmic 5 之後唔會再買任何gaming headset
用幾百蚊in ear都唔會用gaming headset
如果解決到mic嘅問題的確係
可以用WO mic將手機變成mic
質素應該麻麻地
0成本,算係咁
視乎手機mic質素
最少同friend打機冇問題
我會用手機headphone再將個mic掛係嘴邊
wo mic應該夾到呢個mic
個app只係將手機變發射器,用usb, wifi,藍牙駁電腦
點睇ud-505/nt-505?
buyandship到未呀
buyandship delay 一日起兩日止
我黎講用呢間真係好放心(不過貴
除左 framework up極都update唔到都幾好
我見hd-dac1全新賣緊3500 值?

聽左幾首歌,sound quality定位大概喺407之上,L700之下,無中低階lambda 果種聲場焗促感。明顯音色同stax 走唔同路線,有啲似靜電版hd600. 500usd 連amp黎講都抵玩。不過兩個channel 好似都聽到少少 buzzing
等我做好stax to koss adoptor 再試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞