[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
前面講左我唔熟A8,A8個sensor係咪三軸?A16係。
A16個處理能力可以三軸track到16個source延時3ms,斷估A8應該就係8個source,而且未必係三軸。
當然你唔用sensor、唔用8 source,只用前面兩個pc speaker去set record,模擬番你聽pc speaker都得,不過咪蝕囉,咁既話A2就夠。
有啲問非所答…

睇返我最早係講"唔使好似佢咁set" 同"唔使去佢個lab" 都可以做到好好效果
重點係去唔去佢個lab整同係咪一定要錄相同surround陣
我講a8 有motion sensor係講跟佢技術一路都有"保持音源係前方", 而唔係戴住耳機周圍走

咁當然a16比a8進步咗唔少,我無否認過

但而家你個重點變咗去a8同a16嘅分別
甚至去咗用a2都得…

我都唔知點回應先正確…
只要有多聲道系統嘅studio/屋企/戲院,都可以錄多聲道嘅profile
無錯係。唔一定要用佢一模一樣既set。
但我記得demo時有提過要度耳距,呢度我唔係好明。仲提過代理商都有lab可以做record,所以A16可能真係suggest唔好自己record,但理論上唔一定要。佢只係room correction既反轉版。
清楚d,唔用佢既16 source咁set 係得,不過蝕,蝕左佢應有既處理力,大才少用,咁講應該好清楚。而且我唔係佢sell屎,無責任問乜都問得好。你要求多左。
答得好。
我要求唔多,只係要求唔好太off-topic
多謝你嘅回覆
同場埋我一直都無真係"問你問題", 所以亦都唔存在"答得好唔好"呢樣野
只係希望啲人講出黎嘅資訊唔好太誤導其他巴打姐

唔好誤會,抱歉
無off,三軸、source數,呢d都係講緊處理力,你可以唔用盡,係用家選擇。
咁就死火喇,即係上黎吹水要一野就講到清清楚楚切切底底,唔係就誤導。。。
我無火氣唔好誤會,只係覺得又要打正字又要講質素夾萬又誤導,有d無奈。
救命…

第一,三軸同去唔去佢個lab完全無關
呢個係你使用時,個sensor嘅能力而已。

第二,source數同佢個lab都無絕對關係,你去家訪/租戲院一樣可以有多個source俾你錄。

第三,而家唔係比較緊a8 同a16,而係講緊無需要去佢個lab,同埋佢個lab唔一定係你想重現嘅聽音環境,呢樣更無必要去個lab

第四,如果你想聽兩聲道/兩聲道錄音,都係無必要用多聲道環境嘅profile, 不過a16 motion sensor嘅三軸處理一定會比a8 嘅二軸好,所以都會有改善

再講多次…我最先嘅重點一路都係講緊去佢個lab完全唔係必要,亦都唔一定會"蝕咗"

可能係我表達唔清楚啦
又要再清楚講多次。
唔一定要去佢個lab。
(我無unlike你,唔知邊個咁快手)
你自己睇返,你寫到咁
"要去佢個lab度行圈,用返呢個setting先有效"
呢樣已經唔啱,因為絕對唔係"要點點點做,先有效"呢個因果關係

"用default setting嘅話,就好似人頭錄音咁個頭模唔係你自己個頭"
呢個都係錯,因為到手之後,佢係可以錄返唔關環境事,淨係你自己嘅hrtf

單純想說明返
前面講左,呢舊野其實係room correction既反轉版,room copier。你copy咩room都得,佢個lab就係用盡功能既一個suggestion,唔係一定,蝕唔蝕睇個人。
唔係話要講到清清楚楚先得,只係希望盡量唔好錯太多之餘又用咗肯定嘅語氣姐

因為事實就係誤導緊…

而我原意都係想解釋返清楚我認為你講錯嘅地方,唔係話插你,不過見你一直偏咗啲題姐
前一句係我講得唔好。
後一句,用佢default setting,意思係完全唔做record,唔戴mic。咁何來你自己嘅hrtf,咁解。
我明你句野意思
不過現實係就算你就咁買咗部機,但係無任何地方俾你錄profile,你都可以用部機就咁錄但你嘅hrtf整處理
所以基本上唔會同"就咁用人頭錄音"個一隻嘅general hrtf一樣"

ok, 唔話係錯,只係…講得唔正確?
我唸係撈亂左default setting入面既兩樣數據。
我第二句講既係單指hrtf,唔關room impulse同source數事。
唔係自己既hrtf,一樣有效只係打節扣。
好的

不過如果你真係買咗,又點會用default(就好似我講,唔一定要有環境俾你錄,可以就咁錄自己hrtf)
其實我唔係好知你講點樣無地方錄,但又錄自己hrtf?
你可以用自己間房同pc speaker錄,一錄就已經係room impulse+hrtf,分唔開。
你一係就完全唔錄,用佢default hrtf、room presets。
你什至可以用我晌lab度做既personal record,一樣聽到lab嗰16 source room impulse,不過就係我既 hrtf,同樣係有效果,只係打折扣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞