[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
佢本身隻膽唔係for amp 嗰part用?
咁如果再去另一部amp,咁部t1se 咪變咗純粹dac,隻膽嗰part 咪嘥咗
上網見過人講objective 2
有無巴絲用過
拓品未試過,雙木力大但感覺買aune 好過
我用雙木三林起手
等我遲d試下aune先
上網見啲人話schiit 部vali 係「假膽機」
aune t1se 係咪「真膽機」?
aune我只有玩佢隻X7S
解釋吓先
之前見過有張圖話t1se粒膽係喺dac同amp之間嘅buffer
lineout會經過粒膽
我amp用最新嘅magni
有冇巴打可以解釋下咩係「真膽機」?
咁aune t1se 係咪純膽?
睇完成個淘寶page 都係無頭緒
咁即係如果用t1se + magni
成件事就會變咗 source > t1se dac > magni
然後喺t1se 個dac 同magni 中間都會用到個膽?
其實冇話嘥唔嘥,dac同amp分兩部機都係常見setup,有好多原因要分兩部機
市面上dac+amp易揾過純dac,但係dac同amp兩方面都好就唔易揾。
有d廠可能係做digital起家,dac做得好但analog部份有其他廠做得更好,反之亦言
仲有就係機身大細問題,機身大細限制左零件、電路、散熱等設計
唔係話機大一定好聲,只係機大可以做多d細節設計去提升音質。
如果要dac連amp都做得好,細機身難設計
反而分兩部機設計,各自做好自己個功能仲好;兩部機電源分開,loading做得更好,又唔洗擔心digital noise 走去analog amp個邊。

另一方面就係配撘問題,dac+amp個amp個部份同headphone唔夾聲唔代表dac個part差,買部amp夾可能平過dac+amp咁換,第時upgrade又可以分開換,選擇多好多
aune t1se係混合,唔係純膽
純膽amp例子:黑嗓336se
t1se 唔係純膽咁會唔會有膽聲?
見youtube 啲鬼佬話schiit 部vali 無乜膽聲
用緊 RME ADI-2 DAC
剛剛qobuz買左billy joel Hi Res 全集,成千五銀😭
試下DT1770 咩效果!
我都諗緊好唔好replace咗t1se
如果我upgrade headphone
睇嚟tube 都係唔太啱我玩
普遍都貴過非tube 嘅機
平有平玩姐,最緊要你清楚自己鍾唔鍾意膽聲
耳機界既情況好怪。
頂級擴機幾乎清一色膽機。
但明明玩speaker都係石機多。
唔講好唔好聲或口味。
但由市場產品比例黎睇,兩者有好大分別。

你覺得switching牛唔會好聲過linear牛?
膽呢樣野好得意
1萬蚊以內speaker/headphone amp或dac amp全石多過混合或全膽
過左一萬蚊,部機有膽好常見
再高價d,全膽同混合好常見,反而全石比較少
實際應該關設計難度同成本事

唔知點解去AV show之類大展聽全膽推speaker唔會覺d聲扭曲左,反而之前試個d一萬以下「膽headphone amp」會覺得人聲唔自然
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞