[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
睇黎ifi update左個建議config
我買個時仲講緊2隻
你可以試下1隻有冇幫助先
邊到買???
香港用冇問題,一定要加個反相轉頭
鴨記高明電子賣$150,講要美制轉英制反相插頭就得
我用緊2支
即係ifi支野(price.com~$1000)再加多個us->uk插頭(~$150)???
我好似英京買

最初出個時$7xx
過一個月我買多支已經加到1000
真心想問用家呢樣野值唔值先???
好驚買左返黎唔岩洗又阻掟
係我個setup,用1用支明顯聽到背景靜咗
不過加第2支就聽唔到分別
我覺得1支夠我用,不過想多個ground所以用2支
咁你個setup係點
我依家都係普通拖板插曬電腦homeplug之後插部amp/dac一體再插其他耳機, 係第一次玩靜電耳機驚整閪左部野先諗咁耐都未開機玩
一個普通拖巴
ipurifier,cd機(好少開),電腦,dac,ipurifier, preamp (接地), 353x(好少開),kgsshv(接地)
如果睇ifi份最新tech note (https://c4w4s3k2.stackpathcdn.com/wp-content/uploads/2018/07/AC-iPurifier-Tech-Note-FINAL.pdf),我屋企冇位插socket個支,所有野插同一個拖巴,用係2, 3位置個兩支
我用8個座拖巴
我會將所有同播歌有關電器歸一個拖巴,唔關事既就分去其他插蘇
ifi 份舊manual好似有建議用家自己試下將ipurifier插係拖巴唔同位,睇下點插最好聲,跟返 digital 同analog兩種器材去group,不過而家份note段字用火牛類型去分我就未試過
可以比多d時間95x
我聽Stax一段時間再對比senn記動圈,覺得各自有優勝之處
靜電(Stax, shure)個感覺係自然、真實、細節豐富、冇多餘野,忠於錄音
HD6系想做到Natural sound,但唔會比得上靜電個種natural
HD6系優勝在調音討好,易夾錄音
如果係HD700,咁就更加有趣
當然好視乎你想要咩聲,4千左右有set靜電入門,抵玩 (當然HD6xx更抵玩)

BTW, 如果可以請幫手推下一batch 95x,上一轉個時我冇錢買
電腦同dac用同一個拖把
最好唔好學我咁做啦
用緊呢隻牛https://www.hdplex.com/hdplex-400w-hi-fi-dc-atx-power-supply-16v-24v-wide-range-voltage-input.html
同埋只用12V output比udoo x86 ultra
原來mod house audio就係賣hd 700 mod嗰間 你有冇買到嚟試? 同埋如果部1101插電腦係咪冇乜delay? 想買多隻俾個fd玩下
之前唔知hd700有mod, 等我買黎試下先
你所指個delay係乜?
平時我用dac1101打機睇片唔覺有lip sync問題
不如一齊買 慳返運費? 留個tg俾我 thanks
Sorry, 今次我想自己買
話說你地會唔會幫耳機包headband
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞