[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
詳盡
駐極體因為diaphragm 帶charge 比靜電少,所以efficiency 低,而且我估純粹駐極體低音垃圾所以先玩多單元,closed back 我估係要遮住隻牛掛不過駐極體有個不可磨滅嘅缺點係唔怕入塵
以前見過有部舊靜電amp有6.3 ouptut,而家搵唔返
可能我誤會係Stax出
而我知識唯一一部有headphone out 嘅 stax 靜電amp 係SRA-7s . 果個年代仲未有OTL 靜電電路,佢嘅後代sra-3s 係第一部otl 電路嘅靜電amp, 之後都無headphone out 因為唔會為左phone out 整對降壓牛咁on9.

或者咁講如果你見到市面上所謂靜電動圈通殺嘅amp 9成9就係動圈amp+內置energizer, 唔係otl 電路。

有無人聽過想要
iesl個output transformer聲稱係闊bandwidth (5hz - 60khz),不過應該仍然有音染問題
而家d靜電合拼機其實係唔係可以係靜電後級(otl)之外整多份output stage比一般xlr,咁咪兩邊都冇問題囉

整耳機線
係koss 係咁姐
我個stax係淘寶買都冇事,似係koss問題

希望一次就搞掂
為咗準備玩sr-003mk2,琴日買咗部srm-d10
開箱聽感同353x有明顯差佢
對此353x,d10個sub bass量較多,但比較散
聽流行曲鼓聲會boom boom聲不過打擊感唔強

用L500夾353x同d10,d10高頻有d毛燥感,而且音場比較近耳,有d壓迫
用L300 limited夾就更明顯(不過其實聽節拍強的歌都幾爽)

目前為止,353x整體比d10好。353x推L500係鬆容不迫,而d10有d吃力
希望d10煲完會好聲

d10有個缺點就係冇得調左右平衡,作為Stax amp竟然冇左個iconic同軸volume+balance pot令我有d失望
另一方面,line in 冇得校source level係使用上唔係好方便。雖然好用amp都冇,但係用慣咗KSE1200個-40db制,我返唔到轉頭。

d10 DAC部份質素一般,勝在方便。講聲HD-DAC1夠贏。

d10除咗方便之外唔見有咩特別,同埋其實唔輕。
買佢都係為方便(外表又幾靚),我唔覺得差,只係貴咗d。
諗住入D50 l700 廢事買完又升級
D50夠唔夠玩
我都覺得貴左,價格大部分去咗便攜果到。我覺得d10好shouty, bass 勁過頭,聲有啲拆,不過可能會同聲音比較暗嘅003 夾。btw d10係第一部用高壓op amp 嘅靜電放
睇過拆機,D50=353x + dac ,玩L700 都夠,不過我寧願比多啲用 727 或者用006t 系列機 "添味"
D50 個樣我都覺得靚,仲有個VU meter發下發下
D50我只係上年會展略略聽過(夾L300 limited engine機),而家對個聲冇乜印象
等睇其他巴打講下聲

齋睇D50個方案,以dac amp而言冇dac line out/pre out唔緊要,不過冇phone out得5 pin pro bias out就唔泛用。可取之處係input 齊全。
就stax 產品而言,冇volume+balance pot又係有d失望

如果你有另外一套dac玩動圈又有line out,D50就貴。一部353x收dac lineout 就得(當然KGSSHV會更好),平幾千

如果你未玩過靜電想試下又有DAC,353x+ L500 (L300?) 係一個好選擇,覺得夠又可以唔諗升級
353x推L700聽講唔夠好,可能要007t mk2 (or KGSSHV)
如果想一步到位唔洗升級,sr007 mk2/sr009 + t8000係你目標 (當然唔鐘意t8000的話可以諗下KG系amp)

如果你冇DAC又冇玩過stax,D50好似有得諗
D50=353x + dac
呢個真係估唔到
如果本身冇dac都真係諗得過
不過我仍然覺得KGSSHV 加 DAC好玩d
換op amp
我得部樂之聲MD30 聲底好乾淨 唔知部野仲掂唔掂
同埋用咩連好D我都唔知 試下L500先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞