[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
grado香港除左金聲仲有邊度有
想試都難揾
jaben
想問一下我去旺角DMA試HD820同HD660s,係我木耳定點,聲好模糊,剩係得低音轟轟轟
係我問題定佢set野定呢兩對本身就係咁
咩setup?
巴打平時用開乜?
旺角dma套luxman dac + byaston amp 推820 難聽到傻, d鋼琴聲薄到好似紙咁, even係用luxman dac直推820 都係好薄聲, 都唔知係咪隻820 本身難聽...
多數係setup問題
之前聽用HDVD820推未差到想即時放低
不過HD820似係d意念好但未如理想的產品
旺角DMA應該有部鐵三角DAC amp,應該會夾d
hd820 同 hd 660 都係bass 大impact 但係bass 無彈性同密度果種聲,我都覺得呢兩隻個bass 聽上去好唔舒服。但係呢兩隻應該唔會聲音模糊,佢地都係走高清路線
我聽av show 果套配hdvd820已經想即時放低 我嘅hd820聽感同你聽dma果套820一樣
有無人聽過beyerdynamic amiron home?
想問下大家對佢既評價係點
本身聽開入耳(xelento), 都幾鍾意個聲底, 但始終入耳聽得耐耳仔會累
呢排想試試用open back耳牛係屋企聽, 主要聽女聲jpop, 除左amiron仲有無其他好介紹?
筆直4-5k左右
老實講,聽過HD820配hdvd820之後我興幸自己冇做錯決定玩靜電
最少以close back而言KSE1200抵玩好多(雖然唔應該用headphone 同iem 比)

除非Senn記有新open back取代HD800(s),或者HD800(s)降到7000左右,否則鐵三角 ATH-ADX5000配鐵三角dac amp 會易玩過HD800(s)
beyerdynamic 的話DT 1770 PRO同Beyerdynamic DT 1990 PRO如何?
另外可以試下HD700, HD660s, Fostex TH-500RP
講起senn記HD系列close back令我諗起HD630…又係意念好但未如理想的產品
平野
我原本係想睇下hd660s咩聲,岩聽就入多個amp
依家算啦
Focal Elex睇過review, 幾有性趣
但香港係咪無得試
其實可以試用ak kann直推,DMA有
player推公平d
或者hd700
DMA有focal高階耳機
Dma 試 hd660s 好聽過hd820, hd820 啲聲薄到...
我一樣xelento,用緊amiron, 但係我聽嘅種類雜啲
如果你要聽聲底似,難搵,因為xelento同amiron都唔係舊dt嗰啲beyer聲
我覺得t1比較似xelento, 但係out of budget啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞