[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
一時搵唔到source
我記得係唔肯定係舊a8 官網定係網上外國嘅用家講可以就咁用個in-ear mic錄耳機回放連你個頭入mic嘅數據,佢加返落自己preset嘅room profile度

搵唔到source就真係抱歉,希望呢點無記錯
我就係一開始已經唔明你呢段:
唔一定要整返好似佢咁或者佢都有啲preset好嘅模擬環境俾你,你淨係錄返自己同戴耳機嘅hrtf, 部機可以幫你整合落去

個record做法應該係類似room correction:部機叫你套speaker播一段reference sound,你戴住個mic錄翻段sound(什至要戴埋sensor),咁個mic record到既,理應就包含你間房既room impluse+hrtf,無法拆分成獨立room impluse、獨立hrtf兩段數據。
你點樣只係要hrtf,而唔要你間房既room impluse??

你搵下你講睇過個source,我都想知點樣幫你整合落去法。
睇真呢句又係奇怪,點戴住耳機錄??
你淨係錄返自己同戴耳機嘅hrtf
而家錄既係個speaker,唔係個耳機喎巴打。
我唸我明點解,戴耳筒係要cal埋你對耳筒既frequency respomse,好等日後用嗰對耳筒時更準咁模擬番個speaker。

而家我淨係唔明點拆hrtf。
完全唔明你地講緊乜
我地討論既呢舊野,好關乎 “耳筒做唔做到喇叭音場“ 喎,你無興趣了解下?
有興趣唔代表睇得明,我得閑爬晒啱啱啲reply 佢
正話睇番舊版A8原來有配套STAX 2170咁賣,即係我對 “門口機“ 其實都有d多質素。(<--質素呢個詞我係咁語境時先會用)
上個Post #240 好似係
原來240果時已經上過水

玩緊dt880p,aune t1
lambda 音場係好撚細,所以特別需要eq

我而前有隻 stax ed-1 EQ, 雖然係stax 出品但都幫唔到打開聲場
對音場大細一向無乜要求,層次分離緊要d,但最睇重音色timbre。
不過發現口味既野真係會轉,睇你嗰期迷上邊類歌。
話時話,EQ點樣幫到音場?
我自己最多都係較高14khz加番少少空氣感,但作用好微好微。
多質素?
你幾時死?
你去讀番多d書先黎喇。好能煩。。。
好波 多質
波 多?
你又幾時死?

睇番成句喇斷章取義柒頭!
睇完都係唔明
你唔明wfc。
到底係到講緊咩
source真係要時間搵吓(唔知得唔得閒搵,我覺得無,近排連追post 都無乜時間 )
但其實只要諗多點,就會諗到
部機係有phone out, 唔係點俾你用到耳機去模擬音箱系統?
既然用到耳中mic 去接收speaker回放,點解唔可以用耳中mic 去接收headphone回放?

咁咪可以唔要間房嘅 room response
其實我都好唔想再講中文問題
但都想問吓,你其實係唔係想講,你套門口機都算高質素/有一定質素?
前面我已經明左點解要做耳筒個test。
耳筒test,同我一直講既speaker test,應該係分開兩次做既,目的亦唔同。
淨係做耳筒test係比唔到你講既hrtf,因為載耳筒只可以得到耳形既數據,面部、頭既hrtf係錄唔到。無成個頭同耳既hrtf,就模擬唔到你真正聽喇叭時既聽感。
所以都係要做我前面講既speaker test,問題仍無解決,因為speaker test都係會錄埋room+hrtf,拆唔開。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞