【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

932 回覆
494 Like 20 Dislike
有無business law撚討論下
我理解就係本身豐澤係Invitation to treat
而買家比錢就係以標價出offer
豐澤收錢就係acceptance
所以收左錢=contract 成立=豐澤要履行承諾
否則買家就可以告得入佢

人地無話accept

Notification for ordering
Placing an order means you agree to purchase products or services in accordance with the Terms and Conditions set out herein. After receiving your order, we will acknowledge receipt of your order. However, it does not confirm that we have accepted your order. We reserve the right to reject any purchase order without giving any reasons. In the event that we are unable to accept your order (for example due to payment issue), we will notify you by phone or email.
If your order is accepted by us, we will confirm with you accordingly and advise the date and time of delivery or availability for collection at a designated physical store.
In case any applicable gift items of your purchased products are not available, we will contact you accordingly. You may decide whether to accept another gift item, cancel the order or continue to purchase the products.
https://www.fortress.com.hk/en/termsAndConditions

收到email confirm the date and time係咪都係accept

個email 係confirm 收到你既order (offer)
唔代表佢accept左你
如果證明到佢收左你錢
就代表佢accept 就有contract binding
問題係琴日個post 有人識玩, 用debit card

叻仔

香港debit card少有到

吓 7仔/OK有得買Prepaid Mastercard/Tap and go gift Card喎
如果真係為左依D小便宜而告鳩豐澤
真係核突過支那人

乜嘢係小便宜? 特價嘢你唔買? 去老麥唔嗌餐全部散叫? 律師都話勝算機會大,你都可以道德綁架

擺明就係利用人地漏洞 同特價貨係2回事
如果今次單野唔係豐澤 而家一間本地小店
然後你話要告鳩人唔係用佢出錯個價賣比你 睇下風向吹向邊?

如果 如果我係誠哥我一鳩今日出哂貨比你地再每人送多十萬
真係核突過支那人

乜嘢係小便宜? 特價嘢你唔買? 去老麥唔嗌餐全部散叫? 律師都話勝算機會大,你都可以道德綁架

仲有我講既係如果因為咁告鳩豐澤好核突
無講過襯人出錯買平野係核突 如果琴晚我見到我都會買
佢出貨就當賺左 唔出貨就當發左場夢
搵一個人扮黑客hack就咩都無啦 同誠哥玩,玩毛毛就有

鳩UP咁講
有人玩認真, 真係去告上法庭, 你話俾人HACK咪要拎晒D LOG出黎證明你俾人HACK, 無既話點算
呢個係商家放你走, 佢係信VISA MASTER, 唔係信你

正好証明已經完成交易

其實調番轉講, 係未完成交易, 只係建基於商家信VISA而放你帶住件貨走?
另外另一個重點係睇下有無出到INVOICE
唔係某些巴打個D 截圖啊.....

visa=中間人
買賣雙方各有-個户口於visa
visa信你,所以你唔洗即刻入錢去visa户口,就算你走數,visa-樣照比錢賣家.
成日話簽卡不等於完成交易既人,你試下簽卡成功後打去卡中心cancel交易得唔得?
真係核突過支那人

咁咪睇下邊個啱囉, 香港法治社會嚟㗎嘛
好多大種乞衣

如果我係誠哥,就照出貨,再扣起IT部個雙糧找數
真係核突過支那人

乜撚野小 幾十萬呀

我買咗三部75吋電視廿幾萬!我仲以為香港d屋細,豐澤入咗貨責咗貨賣唔出,要平賣散貨,真誠合理期望佢係減價促銷,我所以正式經信用卡房口付款
正好証明已經完成交易

其實調番轉講, 係未完成交易, 只係建基於商家信VISA而放你帶住件貨走?

visa=中間人
visa信你,所以你唔洗即刻入錢去visa户口,就算你走數,visa-樣照比錢賣家.
成日話簽卡不等於完成交易既人,你試下簽卡成功後打去卡中心cancel交易得唔得?

岩, 但係商戶事實上未去清機翻單既話, 即係未有拎番條數過黎(我唔係講緊入數到商戶既戶口), 即係貨銀未兩訖
正好証明已經完成交易

visa=中間人

呢個真係唔得,我試過,佢話要搵商戶取消交易,btw, 你個「戶」字咁特別既?

你贏到官司只係代表你係法律上係有理據
唔代表你份人係光明正大
其實信用卡好多只係入左機, 未翻單, 所以其實係未入帳落信用卡個度
所以成交好大機會都仲係無效

問題係琴日個post 有人識玩, 用debit card

DEBIT CARD唔熟
唔知係咪即刻令到對方收到帳

唔關事,debit card 都係間公司hold住條數
真係核突過支那人

乜撚野小 幾十萬呀

我買咗三部75吋電視廿幾萬!我仲以為香港d屋細,豐澤入咗貨責咗貨賣唔出,要平賣散貨,真誠合理期望佢係減價促銷,我所以正式經信用卡房口付款

我五部再加電腦呀
誠哥比d誠意呀

如果我係誠哥,就照出貨,再扣起IT部個雙糧找數

應該要扣幾年既糧+雙糧先找到,$298 買 Alienware 喎

冇睇post
一件都買唔倒

唔代表你份人係光明正大

你都去隔離劣根POST講啦
留番呢個POST講下法律觀點好無?
利申:支持落單無問題, 但人地CUT單都唔應該嘈嘞

visa=中間人

岩, 但係商戶事實上未去清機翻單既話, 即係未有拎番條數過黎(我唔係講緊入數到商戶既戶口), 即係貨銀未兩訖

條數已經係賣家於visa之户口

visa=中間人

呢個真係唔得,我試過,佢話要搵商戶取消交易,btw, 你個「戶」字咁特別既?

緊係唔得啦,你取消交易或者唔承認交易,銀行就會去信要求商戶出返當時你簽果張單,如果商戶出到張野你就一定冇得走數

唔代表你份人係光明正大

你真係同metoo失敗嗰班婦女團體一樣
visa=中間人

條數已經係賣家於visa之户口

就係應該要清機翻單先會去到賣家既VISA戶口?
https://legalref.judiciary.hk/lrs/common/search/search_result.jsp?isadvsearch=1&txtselectopt=2&txtSearch=&txtselectopt1=1&txtSearch1=&txtselectopt2=8&txtSearch2=%E9%99%B8%E5%81%89%E9%9B%84&txtselectopt3=4&txtSearch3=&stem=1&selcourtname=&selcourtype=&selDatabase=JU&order=1&SHC=&page=1

陸偉雄係一個打刑事嘅大狀,叫佢評民事案真係得啖笑
搵大狀評要搵相關領域嘅人打
當初湯渣刑法唔叻打紙盒藏屍案,結果佢咪累炒從此唔打刑事囉
連登仔唔知頭唔知路以為一個打開刑事嘅大狀講民事都一定岩咁
佢提出嘅野根本唔係legal issue,我諗佢廢事講得咁深入記者聽唔明
只能夠講佢評論緊嘅野並非佢執業嘅專攻領域,參考性不大

Btw: https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20171130/20230049
https://www.speakout.hk/%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E8%8A%B1%E7%94%9F/20991/-%E7%AB%8B%E6%B3%95%E4%BF%9D%E9%9A%9C%E5%9F%B7%E6%B3%95%E4%BA%BA%E5%93%A1%E4%B8%8D%E5%8F%97%E4%BE%AE%E8%BE%B1-%E5%A4%A7%E5%BE%8B%E5%B8%AB%E9%99%B8%E5%81%89%E9%9B%84-%E7%AB%8B%E6%B3%95%E8%A8%82%E7%AB%8B-%E8%BE%B1%E8%AD%A6%E7%BD%AA-%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E5%BD%8C%E8%A3%9C%E7%8F%BE%E6%99%82-%E9%98%BB%E5%B7%AE%E8%BE%A6%E5%85%AC-%E7%BD%AA%E7%9A%84%E4%B8%8D%E8%B6%B3

利申,支持連登仔告上法庭,留名食花生

對著班人 咁認真做乜
班友都係等條水魚出手請律師
自己係個mon面前等著數
佢一個相關案例都唔quote,將網上購物同實體店作比較更加係壞嘅類比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞