【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

934 回覆
496 Like 20 Dislike
其實你購買果陣已經代表你同意佢所拉既條款 人地都講到明最後話事權 同埋價格改變都係由佢話事 真心想知點樣贏
學黃子華講
成個香港都係一樣,搵第三個仆街
唔會有人合理諗下成件事
我估賣方係有權係過數日前閘住唔接受交易
你平時碌卡成功係確保你過數日有足夠credit去俾
肯比你拎走係代表你張卡會喺過數日成功過到數而賣方會喺個日同意交易
大財團vs 小市民
支持小市民
外國 仆親都告人幾百萬啦
呢D terms override 唔到法律架
屌 搶唔到平野
香港就係商家締造奇蹟嘅地方
等睇一眾買家敗訴再被反告串謀詐騙
如果咁講
起apple官網成功搶到機
但係又俾佢cut單
咁又告得入呀?
btw, 其實最後件事發展應該會變成黑客入侵/認衰但無人敢告, 之後出少少優惠當無事發生過
價格改變講緊你買之前呀
你買左佢改格價都唔係cut單理由,同埋所謂商家出既條款好多時唔一定有法律效力嫁
唔知得唔得,佢地一買就10-50部,雖然每部298,但小額錢債收唔收症,真係唔知
其實調番轉講, 係未完成交易, 只係建基於商家信VISA而放你帶住件貨走?
另外另一個重點係睇下有無出到INVOICE
唔係某些巴打個D 截圖啊.....
留名睇連登仔告誠哥
唔係咁講
只要持卡人係張單到畫龜 已代表持卡人同意找數。就算未扣錢,交易都係完成左。
呢個係敢唔敢告既問題,比人cut單多數係因為分身
都可以討論下既, 唔係間間都係大公司有晒法律部掃晒D條款既
雖則做人就唔應該去蝦一D 細公司去食呢D咁既著數
前幾年曼聯官網標錯價
都有出貨
人地無話accept

Notification for ordering
Placing an order means you agree to purchase products or services in accordance with the Terms and Conditions set out herein. After receiving your order, we will acknowledge receipt of your order. However, it does not confirm that we have accepted your order. We reserve the right to reject any purchase order without giving any reasons. In the event that we are unable to accept your order (for example due to payment issue), we will notify you by phone or email.
If your order is accepted by us, we will confirm with you accordingly and advise the date and time of delivery or availability for collection at a designated physical store.
In case any applicable gift items of your purchased products are not available, we will contact you accordingly. You may decide whether to accept another gift item, cancel the order or continue to purchase the products.
https://www.fortress.com.hk/en/termsAndConditions
價格改變都無理由係比左錢先改,咁我日日追通帳都仲得啦
問題同新聞所講,關鍵係點先叫比左錢
用信用卡比,收晒兩邊message,理論上叫比左錢
除非豐澤話黑客入侵,否則真係告,豐澤未必贏晒
放心,我相信D人實買到原價總值爆左十萬蚊,用唔到小額錢債
誠哥心諗
所有佢旗下產品/服務全部加價10蚊2 3日已經回返本
小額錢債冇得請律師喎清
佢係認同左呢單交易, 但唔代表交易已完成
因為貨銀兩訖, 銀兩未收到, 係商家信VISA俾你拎走先咁解?
收皮啦連登乞衣--EDO脆餅#23833

(被追擊後第“6”個新名 :儲錢要供824(連我名都抄埋))

想買不死鳥風褸,點買先最抵?
https://lihkg.com/thread/504716/page/1

乞衣仔經典語錄:
"我:你食撚左飯未
你: 我食左屎啦
"

乞衣仔你上水未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞